Karaliskā šarlote (Charlotte royale) ir tradicionāls franču deserts un viena no vecākajām kūku receptēm pasaulē. Man šoreiz vairāk tāds latviskais variants ar vārīto krēmu un dzērvenēm. Francūžiem jau patīk maigāks deserts ar zemenēm vai avenēm.
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
Biskvītam:
6olas
6ēd. k.miltu
6ēd. k.cukura
Ruletes pildījumam:
200gsaldētas dzērvenes vai brūklenes
1mandarīns
2tējk.kartupeļu ciete
50gūdens
3želatīna plāksnes
150gcukura
Vārītajam vaniļas krēmam:
2olas vai 4 dzeltenumi
150gcukura
3ēd. k.miltu
0.5lpiena
15gželtatīns + 50 g ūdens
1/2tējk.vaniļas cukurs
300mlsaldā krējuma
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
800 min.
Cepeškrāsni liek karsēties uz 180 grādiem. Ņem lielo cepešplāti, uzliek cepamo papīru.
Gatavojam ruleti: olas sāk putot, pamazām pievieno cukuru. Tā puto 10 -15 minūtes, līdz pārvelkot ar karoti pa masu paliek redzama sliede.
To pašu putojamo slotiņu ko lietoja, iegremdē saputotā masā, uzsijā virsū miltus un ar to pašu slotiņu rūpīgi visu iecilā.
Cep 7-10 minūtes vai līdz gatavs. Sagatavo izklātu dvieli, uzkaisa cukuru (tas neļauj pielipt pie auduma),uzliek biskvītu, noņem uzmanīgi cepampapīru un siltu sarullē (tādā veidā atdzesē).
Biskvītam ļauj nobriest mazākais -4-5 stundas.
Ruletes pildījuma pagatavošana: želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī.
Ogas, mandarīnu gabaliņus ar cukuru uzvāra pievienojot nedaudz ūdens (ja nepieciešams), sablenderē, pievieno kartupeļu cieti atšķaidītu ar ūdeni pavāra kādu minūti. Noņem no uguns un nedaudz pagaidot pievieno nospiestas želatīna plāksnes.Izmaisa un atdzesē.
Kad biskvīts nobriedis un pidījums gatavs, tad iesmērē biskvītu un sagriež 1,5 cm šķēlēs.
FOTO: Virtuve diviem
Gatavo krēmu: aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Uzkarsē pienu.
Palielā bļodā samaisa olas ar cukuru, beigās pievieno miltus. Maisot pievieno uzkarsēto pienu. Kārtīgi samaisa, liek uz plīts un intensīvi maisot sabiezina. Noteikti jāpavāra kādu minūti, lai nejustu miltu garšu.
Masu noņem, pāris reizes samaisa un izšķīdina želatīna masu, vēlams strauji atdzesēt. Saputo saldo krējumu un iemaisa visā pārejā.
Piemērotā traukā (apmēram 18 cm diametrā) ieklāj pārtikas plēvi.