Ziemassvētku kēkss

Decembra kēksi nes sevī grauzdētu riekstu, žāvētu augļu, citrusu, pat alkohola smaržu. Pamēģiniet rotāt ar rozmarīna zariņiem, tā iegūstot nedaudz pikantu smaržas buķeti. Un to visu tā bagātīgi, nežēlojot neko!

Sastāvdaļas

  • 240 g milti
  • 150 g sviests
  • 200 g skābais krējums
  • 150 g cukurs
  • 3 olas
  • 2 ēd. k. aprikožu džems vai medus
  • 200 g žāvēti augļi vai sukādes
  • 1 citrona vai apelsīna miziņa
  • 50 g valrieksti
  • 6 g cepampulveris
  • 1/4 tējk. soda
  • 1 šķipsna/s sāls
  • Alkohols vai apelsīnu sula žāvēto augļu apliešana
  • Glazūrai:
  • 1 ēd. k. piens
  • 50 g pūdercukurs
  • 1 naža gals citronskābe

Pagatavošana

70 min.
  1. Būtu vēlams sagrieztus žāvētos augļus un sukādes apliet ar stipro alkoholu un paturēt kādu diennakti. Var arī izmantot apelsīnu sulu. Ļoti ērti ielikt visu burciņā ar aizskrūvējamo vāku un uzglabāt ledusskapī kādu nedēļu.
  2. Riekstus sasmalcina un ātri nedaudz apgrauzdē uz sausas pannas.
  3. Cepeškrāsni karsē līdz 180 grādiem.
  4. Saputo olas ar cukuru.
  5. Pievieno sviestu un ieputo masā.
  6. Pievieno džemu vai medu, skābo krējumu. Es lietoju medu. Visu saputo līdz viendabīgai masai.
  7. Žāvētos augļus/sukādes notecina uz sieta. Samaisa ar 1 ēd. k. miltu. Notecināto alkoholu/sulu izmantos, apsmērējot gatavu karstu kēksu.
  8. Riekstus, žāvētos augļus/sukādes savieno ar pārējo masu.
  9. Atsevišķā traukā kārtīgi samaisa miltus, cepampulveri, sodu un sāli. Tad visu šo pievieno pie pārējās masas un ātri samaisa.
  10. Liek sagatavotā formā. Es cepu 2 nelielās formās. Cep 180 grādos 40-50 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu.
  11. Karsto kēksu, ja vēlas, apsmērē ar alkoholu/apelsīnu sulu.
  12. Glazūrai - karstu pienu rūpīgi samaisa ar pūdercukuru + naža galu citronskābi.
    Glazūrai - karstu pienu rūpīgi samaisa ar pūdercukuru + naža...
  13. Ar vēl siltu glazūru, izmantojot tējkaroti, apziež atdzisušo kēksu .
    Ar vēl siltu glazūru, izmantojot tējkaroti, apziež atdzisušo...
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Konditoreja un maize


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi