Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Ziemassvētku kēkss

Foto: Virtuve diviem
Decembra kēksi nes sevī grauzdētu riekstu, žāvētu augļu, citrusu, pat alkohola smaržu. Pamēģiniet rotāt ar rozmarīna zariņiem, tā iegūstot nedaudz pikantu smaržas buķeti. Un to visu tā bagātīgi, nežēlojot neko!
Pagatavošana
70 min
1. Būtu vēlams sagrieztus žāvētos augļus un sukādes apliet ar stipro alkoholu un paturēt kādu diennakti. Var arī izmantot apelsīnu sulu. Ļoti ērti ielikt visu burciņā ar aizskrūvējamo vāku un uzglabāt ledusskapī kādu nedēļu.
2. Riekstus sasmalcina un ātri nedaudz apgrauzdē uz sausas pannas.
3. Cepeškrāsni karsē līdz 180 grādiem.
4. Saputo olas ar cukuru.
5. Pievieno sviestu un ieputo masā.
6. Pievieno džemu vai medu, skābo krējumu. Es lietoju medu. Visu saputo līdz viendabīgai masai.
7. Žāvētos augļus/sukādes notecina uz sieta. Samaisa ar 1 ēd. k. miltu. Notecināto alkoholu/sulu izmantos, apsmērējot gatavu karstu kēksu.
8. Riekstus, žāvētos augļus/sukādes savieno ar pārējo masu.
9. Atsevišķā traukā kārtīgi samaisa miltus, cepampulveri, sodu un sāli. Tad visu šo pievieno pie pārējās masas un ātri samaisa.
10. Liek sagatavotā formā. Es cepu 2 nelielās formās. Cep 180 grādos 40-50 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu.
11. Karsto kēksu, ja vēlas, apsmērē ar alkoholu/apelsīnu sulu.
12. Glazūrai - karstu pienu rūpīgi samaisa ar pūdercukuru + naža galu citronskābi.
Foto: Virtuve diviem
13. Ar vēl siltu glazūru, izmantojot tējkaroti, apziež atdzisušo kēksu .
Foto: Virtuve diviem
Uz augšu