Svētku torte

2005. gada 15. maijs
Foto: Sandra Gecēviča
Pagatavošana
1 min
1. Dienu pirms tortes gatavošanas izcep biskvītu.:
2. Olas sakuļ ar cukuru, ieber miltus un ar koka karoti strauji maisa. Gatavo mīklu salej veidnē vai zemā katlā, kurā vispirms ieklāts pergamenta papīrs, lai tas nosedz trauka dibenu un sānus. Biskvītu cep 30 - 40 minūtes.
3. KRĒMU gatavo šādi: katliņā ieber cukuru, sakuļ vienu olu un pievieno 50 g piena. Samaisa, tad tur uz mazas uguns, visu laiku maisot, lai nepiedeg. Kad masa sāk vārīties, pievieno atlikušos 50 g piena. Maisījumu vāra ne ilgāk par 5 min., tad atdzesē un pievieno sviestu, ko pirms tam patur siltā vietā, lai tas būtu mīksts. Krēmam pievieno mazliet vaniļas un vīna, un 10 min. kuļ ar koka karoti.
4. SĪRUPU gatavo no kafijas vai stipras tējas. Ielej ½ katliņā, pievieno 100 g cukura un uzvāra, tad atdzesē, pielej 2 tējk. vīna un atšķaidītu citronskābi vai citrona sulu.
5. Biskvītam nogriež maliņas un garoziņu, lai tas būtu ovāls.Atgriezumus sarīvē un ar tām apkaisa tortes sānus.Biskvītu ar asu nazi pārgriež uz pisēm, apakšējo pusi samērcē sīrupā, uzziež ¼ daļu krēma un uzliek virsū otru biskvīta pusīti, kuras virsmu tāpat samērcē sīrupā un noklāj ar krēmu.Izrotā ar lodītēm, kuras gatavo no biskvīta drumstaliņām un krēma maisījuma. Masai jābūt tādai, lai ar rokām no tās varētu izveidot lodītes, iemērkot tās jebkura ievārījuma sīrupā, pēc tam - cukurā. Šīs lodītes noliek tortes vidū neliela uzkalniņa veidā, pārējās izvieto gar malu un aplej ar pārpalikušo krēmu. Var vēl pievienot rotājumus no sukādes, marmelādes vai augļiem, ko paņem no ievārījuma.
Uz augšu