Sulīgā ābolkūka

2017. gada 12. decembris
Foto: Gita Murniece-Taurina
Pagatavošana
90 min
1. Uz mīklas dēļa izsijā miltus un vidū izveido iedobi.
2. Sviesta piciņas, šķipsniņu sāls, olas dzeltenumu un 2 ēd. k. cukura ātri samīca, lai izveidotos mīksta mīkla. Mīklu apsedz un vismaz uz 30 min. novieto vēsumā.
3. Norīvē citronam miziņu, pēc tam izspiež no citrona sulu.
4. Ābolus nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdes un sagriež gabaliņos. Aprasina ar citronu sulu.
5. Pievieno rumu, kanēli, atlikušo cukuru, citronu miziņu, kartupeļu cieti un labi samaisa.
6. Cepeškrāsni jau iepriekš uzkarsē līdz 200 grādu temperatūru.
7. Kūkas formu ievieto vēsumā. Atdzesētu mīklu uz miltiem apkaisītas virsmas samīca valkanu, cik vien ātri iespējams.
8. Atdala apmēram 2/3 mīklas un izrullēj apaļā formā. Formu izklāj ar mīklu, pie malām izveido apmēram 2 cm augstu apmali.
Mīklu, kas paceļas augstāk, nogriež.
9. Vienmērīgi iepilda ābolu maisījumu.
10. Atlikušo mīklu arī izrullē apaļu, precīzi nogriež vajadzīgo formu un kā vāku uzliek uz pildījuma. Maliņas apziež ar aukstu ūdeni un saspiež kopā.
11. No mīklas atlikumiem var izveidot ornamentus un piestiprināt ar auksta ūdens palīdzību.
Mīklas vāciņu ar dakšiņu sadur, vismaz kādus 3 palielākus caurumus. (pa kuru var iztvaikot liekais mitrums).
12. Apziež ar pienu un cep cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Lai labi garšo!
Foto: Gita Murniece-Taurina
Uz augšu