Mammas speķa pīrāgi

2017. gada 19. jūnijs
Foto: Publicitātes
Šī recepte nākusi no bloga Lindas Virtuve autores mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts cūkas cauraudzītis pildījumā. Knifiņš - pīrāgu pildījumam jāpievieno olas dzeltenums, lai tas izdotos izcili sulīgs.
Pagatavošana
140 min
1. Uzsilda (nekarsē!) 50 ml piena, noņem no uguns un iemaisa tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Noliek malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir "atdzīvojies" un sācis darboties).
2. Atlikušajā pienā iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu, pievieno atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisa aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijā miltus, samaisa. Sāk mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam liek to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiež to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņem to no bļodas un liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.
3. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievieno gaļu, cep vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņem no plīts, atdzesē un iemaisa olas dzeltenumu.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
5. Ar mīklas rulli izrullē 10x10 cm mazu laukumiņu, kura vidū liek karoti pildījuma, aizloka ciet malas un izspiež ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiež malas kopā un liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs).
6. Gatavos pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu. Ja vēlas - pārkaisa ar ķimenēm. Cep 20 - 23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.

Lai labi garšo!
Foto: Publicitātes
Uz augšu