Ķirbju cepumi

2016. gada 8. februāris
Foto: Janas kūkas
Mans dzeltenais garšu ceļojums turpinās.
Tikai salīdzinoši nesen atklāju, ka ķirbis ir lieliska piedeva konditorejas izstrādājumiem. No bērnības man bija aizspriedumi pret ķirbjiem un tos ēdu tikai marinētā veidā. Par mierinājumu tiem, kuri no ķirbjiem vairās, varu apgalvot, ka tā garša manis piedāvātajos saldumos nav jūtama.
Gatavi cepumi pēc struktūras drīzāk atgādina kēksiņus, tiem ir viegla tekstūra, brīnišķīgs garšvielu aromāts un tos ir vienkārši pagatavot.
Pagatavošana
100 min
1. Esmu lepna par sevi - šogad manā dārzā ķirbji izauguši daudz un dažādu šķirņu. Pašai man īpaši patīk mazie ķirbīši, jo tos ērti izlietot.
Foto: Janas kūkas
2. Pagatavo ķirbju biezeni - ķirbi notīra, sagriež gabaliņos un sautē mazā ūdens daudzumā aptuveni 20 minūtes. Nostiprina vāciņu, savārītos ķirbjus vēl pusstundu patur karstajā katlā un pēc tam sablendē. Vislabāk biezeni sagatavot iepriekšējā vakarā.
Foto: Janas kūkas
3. Bļodā izsijā miltus kopā ar cepamo pulveri, sodu, sāli, vaniļas cukuru un garšvielām.
Foto: Janas kūkas
4. Citā traukā puto olas ar cukuru, pievieno eļļu un iepriekš pagatavotu ķirbju biezeni. Parasti ķirbju cepumiem pievienoju brūno cukuru, bet šajā gadījumā, lai izceltu skaisto krāsu, pievienots baltais cukurs. Oriģinālajā receptē tika norādīts lielāks cukura daudzums.
Foto: Janas kūkas
5. Miltus pieber pie olu/ķirbju masas. Lai dzeltenā krāsa labāk izceltos, izmantoju Hercogs īpaši smalkos miltus - tie drīzāk atgādina mannā.
Foto: Janas kūkas
6. Visu kārtīgi izmaisa, līdz masa ieguvusi gludu konsistenci.
Foto: Janas kūkas
7. Iegūto masu ar karoti liek uz plāts, ievērojot atstarpes starp mīklas piciņām (cepumi palielināsies apjomā). Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 165 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.
Foto: Janas kūkas
8. Gatavus cepumus iespējams pārklāt ar svaigā siera krēmu vai arī ar krēmu salipināt divus kopā.
Foto: Janas kūkas
9. Ķirbju cepumi garšo gan pieaugušajiem, gan bērniem.
Foto: Janas kūkas
10. Labu apetīti!
Uz augšu