Jāņu siers

Jāņu siers
Foto: Depositphotos

Sastāvdaļas

  • 1 kg biezpiena
  • 5 l piena
  • 2 olas
  • 50 - 100 g sviesta
  • 50 - 100 g skāba krējuma
  • Sāls
  • Ķimenes

Pagatavošana

120 min.
  1. Pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot, pieliek saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec (par to nav jāuztraucas.) Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (1/2 l) un samaisa.
  2. Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā.
  3. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un veltnējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist.
  4. Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku - sīkstāks).
  5. Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā un novieto vēsā telpā zem neliela sloga un nospiež rituļa veidā.
  6. Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu, ievārījumu.

    Lai labi garšo!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Ieva 2010. gada 20. jūnijs 11:52
Ar lauku pienu mīļāka garša, bet esmu sējusi ar visādiem veikala pieniem, nekādas vainas. Mūsmājās dod priekšroku treknajam lauku pienam, bet citi atkal tieši vājpienu izmanto - gaumes jautājums.
Ginča 2010. gada 19. jūnijs 13:52
Es parasti vēl piegāžu Tērvetes aliņu. Superīgi sanāk.
egija 2010. gada 19. jūnijs 09:04
Jāpamēģina būs uz jāņiem!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Uzkodas