Kurmja rakums

2016. gada 26. janvāris
Foto: Janas kūkas
Paldies, par recepti Janai Banei, blogs "Janas kūkas"! :)

Kūku, kura pazīstama ar nosaukumu - Kurmja rakums, vat atrast lielveikalu plauktos pusfabrikāta veidā. Reiz, pēc kādas kolēģes rekomendācijas, pamēģināju to pagatavot. Secināju, ka ideja ir ļoti interesanta un visnotaļ vienkārša, taču vislabāk šādu Kurmja rakumu pagatavot mājās - būs mazāk sintētikas.
Kurmja rakuma idejas pamatā ir kakao biskvīts vai kēkss, kuram izdobts vidus, tad iepildīti banānu gabaliņi, pārklāts putukrējums ar šokolādes skaidiņām un pārkaisīts ar izdobtā biskvīta drupačām. Vienkāršā kombinācija patiešām ir izdevusies - gan garšai, gan arī ārējam izskatam.
Pagatavošana
100 min
1. Puto sviestu ar cukuru, līdz tas kļuvis viendabīgs, nepārtraucot putošanu pa vienai pievieno olas, pienu, kakao un miltus, sajauktus ar cepampulveri. Masu iepilda 25 cm diametra veidnē un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 175 g temperatūrā aptuveni 40 minūtes.
2. Gatavam biskvītam izdobj viduci, atstājot no malas apmēram 1 cm. Rezultātā pēc formas būs izveidota tādā kā bļodiņa.
Foto: Janas kūkas
3. Izdobtais biskvīts tiks sadrupināts un izmantots.
Foto: Janas kūkas
4. Saputo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru.
Foto: Janas kūkas
5. Kūku pildīt var dažādi - uz pamatnes uzreiz kārtot banānus vai vispirms izklāt to ar oderīti kā šajā gadījumā. Aptuveni 4 ēdamkarotes drupaču sajauc ar aptuveni 3 ēdamkarotēm saputotā krējuma un visu samaisa.
Foto: Janas kūkas
6. Biskvīta pamatnē iesmērē pusi no drupaču putukrējuma maisījuma un tam virsū banānu pusītes.
Foto: Janas kūkas
7. Pāri banāniem - atlikušo drupaču maisījumu.
Foto: Janas kūkas
8. Atlikušajam putukrējumam pievieno šokolādes skaidiņas. Šajā gadījumā, kā bildē redzams, man šokolādes skaidiņu nav, bet tās kopējā garšas buķetē ļoti labi iederas. Tālāk ar atlikušo putukrējumu veido uzkalniņu.
9. Ja vēlas, putukrējumam var pievienot kādu stindzinātāju, lai masa ir saturīgāka. Tā kā es liku divas kārtas ar drupaču putukrējuma maisījumu, tad kūka kopumā bija stabila un citus putukrējuma stabilizētājus neizmantoju.
Foto: Janas kūkas
10. Virsmu pārkaisa ar drupačām, kuras sadrupinātas no izdobtā biskvīta. Jāsaka, ka drupaču ir daudz un pat paliek pāri.
Foto: Janas kūkas
11. Rezultātā iegūstam kūku ar kurmja rakuma formu.
12. Lai kūka būtu interesantāka, pārlēju šokolādi, kura arī palīdz saturēt gaisīgās drupačas.
13. Lai labi garšo!
14. Piezīmes:
15. Kūka ir vienkārši pagatavojama un par pamatni var izmantot jebkuru tortes biskvītu - gan kēksveidīgos, gan gaisīgos tortes biskvītus. Kūku var gatavot arī gaišu - bez kakao.
16. Kūku pildīt var arī ar skābā krējuma/drupaču maisījumu - es gan to neesmu mēģinājusi, bet tieši no tādas receptes kūkai ir radies otrs nosaukums - krējumdrupaču kūka.
17. Pildījumā likt var arī citus augļus - persikus, ogas u.c.
Uz augšu