Rauga mīkla bez ierauga

2014. gada 22. aprīlis
Foto: Shutterstock.com
Es ilgi, ilgi meklēju rauga mīklas recepti, kas sanāktu un katru reizi. Daudz neveiksmju ir bijis - tad cieti rauši, tad vispār nerūgst, tad garša mīklai ne tā, kā vajag. Šī ir dažādu recepšu apvienojums, kas tiešām sanāk katru reizi, pat man - neprofesionālim.
Pagatavošana
130 min
1. Sajauc olas ar sauso raugu (jo tā vieglāk to raugu iejaukt, savādāk sanāk ar kunkuļiem). To var darīt traukā, kurā raudzēs.
2. Uzsilda pienu (ap 45°), siltā pienā ieliek izkausēties sviestu (var arī sviestu izkausēt atsevišķi un tad ielet pienā) pieber cukuru un sāli (šķipsniņu).
3. Pielej pienu ar sviestu pie olām ar raugu un izmaisa.
4. Pieber sākumā 500 g miltu, izmaisa ar karoti. Paber pa virsu vēl nedaudz miltu (kādu sauju) un sāk mīcīt ar rokām. Kad sauja miltu jau ir iejaukusies, jāskatās kāda tā mīkla izskatās. Ja vēl aizvien stipri līp pie rokām, tad paber pa virsu vēl nedaudz miltu. Un tā līdz brīdim, kamēr mīkla vairs nelīp, bet ir vēl aizvien pufīga un mīksta. (Labāk lai mazliet līp, nekā par daudz cieta). Eļļu uz rokām labāk neliet, jo no eļļas sanāk cietāka mīkla.
5. Kad mīkla ir pareizā konsistencē, izmīca vismaz 5 minūtes. Mīcīšanas laikā vēl paceļ un ar spēku met atpakaļ bļodā (izklapē) 4-5 reizes , tad mīlka sanāk mīkstāka.
6. Apklāj ar dvielīti un liek raudzēties siltā vietā uz stundu (es nedaudz uzsildu cepešplīti un lieku tur).
7. Pēc stundas vēlreiz izmīca un atkal liek raudzēties uz stundu.
8. Izrullē un cep, kas ir paredzēts.
9. * Sauso raugu var likt ar +/- 2 g, jo katrs ražotājs jau liek savu svaru, bet 7 g ir pats ideālākais.
10. * Kad mīkla rūgst, nedrīkst būt caurvējš, kur stāv mīkla, nedrīkst bungāt ar durvīm, jo tad uzrūgums nokrīt. Un pats galvenais - rauga mīkla ir jātaisa labā garastāvoklī. Tas jau laikam tāpēc, ka mīcīšana atšķiras no tā, kādā garastāvoklī esam.

Lai izdodas unlabi garšo!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu