Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Kartupeļu kūkas ar sēņu mērci

2013. gada 27. novembris
Foto: Lelde Stībele
Pagatavošana
120 min
1. Notīra un izvāra kartupeļus.
2. Kamēr kartupeļi vārās, tiek pagatavota burkānu masa. Sarīvē burkānus, sasmalcina sīpolus un pēdējos apcep eļļā. Pievieno piparus un sāli, ja ir vēlme, tad var pievienot arī citas garšvielas.
3. Burkānus, sīpolus, sviestu sajauc kopā.
4. Kad kartupeļi ir gatavi, nolej ūdeni un tur uz nelielas uguns, līdz ūdens iztvaiko. Pēc tam sastampā tādā kā putras masā.
5. Kad kartupeļu masa ir atdzisusi, pievieno olas un miltus, piparus un sāli, cieti un visu sakuļ ar mikseri.
6. Sajauc kartupeļu masu ar burkānu masu.
7. Veido kūciņas. Visgrūtāk ir izveidot kūku formas, jo masa ir ļoti lipīga un nepaklausīga, taču to ir iespējams izdarīt. Jūs varat mērcēt rokas aukstā ūdenī pirms uzsākt darbu.
8. Paņem masu un izveido bumbiņu. Var gatavot gan uz pannas, gan cepeškrāsnī. Gatavojot cepeškrāsnī, sākotnēji uzgaida, līdz tā ir uzsilusi un cep 210 – 220 grādu temperatūrā. Pēc 15 – 20 minūtēm apgriež uz otru pusi un atkal liek cepeškrāsnī. Gatavo aptuveni 30 – 40 minūtes.
9. Pagatavo mērci: sautē sagrieztus sīpolus ar sviesta gabaliņiem. Sēnes aplej ar 1 glāzi ūdens. Kad sēnes kļuvušas mīkstas, tās izņem no ūdens un sagriež kubiņos, pēc tam pievieno sīpoliem (neizlejiet sēņu ūdeni, tas vēlāk būs nepieciešams), piejauc vienu ēdamkaroti miltu.
10. Gatavo uz pannas un pievieno sēņu ūdeni. Mērcei pievieno krējumu pēc vēlmes, tāpat arī garšvielas.
11. Kartupeļu kūkas/ pankūkas pasniedz kopā ar mērci.
12. Labu apetīti!
Uz augšu