Šo marinādi droši vari izmantot arī citu zivju iemarinēšanai
7gab. Smaržīgie pipari
¼ daļa Sīpols
½ krūze Zivju buljons
1ēdamkarote (ar kaudzi) Cukurs
1tējkarote Sāls
1ēdamkarote Galda etiķis (9%)
1šņāpiens Redīsu kreses
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
60 min.
* Marinētas salakas ir lieliska aukstā uzkoda tiem, kam patīk svaigas zivis.
Svaigi marinēta salaka uzskatāma par īstu Latvijas delikatesi.
Salakas ir fantastiskas zivis, kas īpaši iecienītas Liepājas pusē. Tās smaržo pēc gurķiem un ir līdzīgas reņģēm. Liepājnieki salaku sauc par stinci.
Vispirms sagatavo zivis marinēšanai.
Svaigi izzvejotas zivis nevajadzētu mazgāt, jo līdzko tās nomazgā, mainās to garša un mazinās garšas intensitāte.
Te būs mazliet ko pačakarēties, bet rezultāts būs tik niansēts un delikāts, ka tas ir to vērts.
Veicamo darbību saraksts:
noņem zivij zvīņas;
nogriez galvu;
atgriez vēderu;
izņem iekšas;
pārbaudi, vai viss izņemts;
izslauki palikušās asinis ar salveti;
nogriez peldspuriņas, spuras;
izfilē zivi
Kā izfilēt zivi?
Ņem asu, asu, tievu nazi un velc to nazi gar asaku, līdz nogriežas zivs fileja.
FOTO: Ilona Kila
Sasmalcini smaržīgos piparus, liec tos uz karstas, sausas pannas, lai apgruzd. Pēc brīža pievieno tiem arī pusmēnešos sagrieztu sīpolu. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, pievieno zivju buljonu, sāli, cukuru un galda etiķi. Atstāj marinādi uz lēnas uguns reducēties.
Kad marināde gatava, liec to atdzesēties līdz istabas temperatūrai.
Atdzesēto marinādi lej pa virsu zivs filejām, atstāj, lai marināde sasūcas (minimums 15 min.). Pārkaisi gatavās salaku filejas ar redīsu kresēm.