Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Ziemassvētku piparkūku kūka

2012. gada 12. janvāris
Foto: Zaika
Recepte radās nejauši, saliekot kopā produktus, kas bija iegādāti uz Ziemassvētkiem. Priecīgus svētkus!
Pagatavošana
180 min
1. Sadrupina un smalki sablenderē Selgas piparkūkas, katliņā izkausē margarīnu, rūpīgi nomazgā un aplej ar vārošu ūdeni kādā citā traukā rozīnes, ļauj tām uzbriest.
Foto: Zaika
2. Cepumu drumstalām pievieno olas, cukuru, riekstus, piparkūku garšvielu un izkausēto margarīnu. Kā arī rozīnes, kolīdz tās ir uzbriedušas.
Foto: Zaika
3. Rūpīgi izmaisa, klāj ietaukotā formā vai uz cepamā papīra, kā manā gadījumā.
Foto: Zaika
4. Cep 180-190 grādos , kamēr pārbaudot ar dakšiņu, plāts ir viscaur izcepusies.
5. Ņem ārā, liek atdzesēties un cep nākošo formu. Man sanāca 2, bet biezas plāksnes.
6. Kad plāksnes atdzisušas, starp tām bagātīgi klāj dzērveņu zapti (vēlams, vidēji skābu, bet ne pa visam- var apmaisīt ar cukuru. Vēl saldākam rezultātam, ja ir vēlēšanās, zapti var apjaukt 1:2 ar putukrējumu.
7. Liek virsū spiedi (dēlīti un smagumu) un gatavo dekorus kūkas virsmai. Šoreiz nolēmu gatavot zefīru mastikas pārklājumu- baltu kā sniegs, bet sanāca neliela ķibele, tāpēc pievienoju ēdamkaroti dzērveņu zaptes suliņas (izkāsta, bez biezumiem), lai mastikas mīkliņu iegūtu rozā. Nelielai mastikas daļai pievienoju kakao un ieguvu šokolādes krāsas banti. (Mastika- Marshmallow zefīriņus ievieto uz 1 min mikroviļņu krāsnī traukā, kur vēl pievienota lāse augu eļļas un tējkarote citrona sulas. Pēc tam ar koka lāpstiņu masu mīca, vienmērīgi pievienojot pūdercukuru, kamēr masa vairs nav ķēpīga un lipīga, bet elastīga kā plastilīns. Lieku uz cepamā papīra, arī no augšas pārklāju ar papīru, veltnēju, pēc tam no izveltnētā izgriežu vēlamo formu gan bantei, gan kūkas pārklājumam) Arī bezē cepumiņus, kas bija palikuši pāri no meitiņas pirmās Ziemassvētku ballītes, izmantoju par dekoru. Bet par bezē recepti stāstīšu citā recepšu sadaļā ;))
8. Pirms zefīra masas uzklāšanas, tortes augšējo malu un sānus vēlreiz bagātīgi ieziežu ar dzērveņu zapti, tad pārklāju un dekorēju. Gatavs!

Lai labi garšo
Foto: Zaika
Uz augšu