Grūdenis jeb grūbu un kartupeļu biezputra

Grūdenis jeb grūbu un kartupeļu biezputra
Foto: Depositphotos.com
Recepte no bērnības lakiem, papildināta.

Sastāvdaļas

  • 0.5 kg grūbu
  • 7 kartupeļi
  • 3-4 sīpoli
  • 400 g žāvētas cūkgaļas (ar speķīti)
  • Piens
  • Sviests
  • Sāls
  • Ūdens

Pagatavošana

250 min.
  1. Grūbas noskalo aukstā ūdenī vairākas reizes, līdz ūdens vairs nav duļķains. Var skalot pat kādas 5 reizes. Izskalotās grūbas liek katliņā un aplej ar tīru aukstu ūdeni, ļaujam tām vismaz 2 -5 stundas mērcēties.
  2. Pēc tam nokāš grūbas un var vēl vienu reizi noskalot. Tad aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad sāk parādīties pirmie burbuļi, nolej ūdeni un aplej ar pirms tam sagatavotu piena un ūdens maisījumu 1:1. (Bet var vārīt arī tīrā ūdenī.)
  3. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, tos un grūbas aplej ar piena/ūdens maisījumu tā, lai viss būtu viegli nosegts. Vāra, ik pa laikam apmaisot.
  4. Kad sāk kārtīgi vārīties, izslēdz uguni (vai - katliņu apsedz ar dvieli (var vēl ar siltu segu) un atsāj uz karstas plīts kādu pusstundu sutināties. Tad liek atkal vārīties uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot - 10-20 minūtes.
  5. Kad šķidrums gandrīz viss jau pazudis, pievieno mazliet sviestu, pieber sāli un izmaisa, pagaida, kamēr izkūst sviests un tad ņem nost no uguns. Un atkal satin katliņu kārtīgi dvielī un segā uz 30 minūtēm.
  6. Tikmēr : sīki sagriež sīpolus un liek pannā ar gabaliņu sviesta uz mazas uguns, apcep.
  7. Sagriež žāvēto gaļumazos gabaliņos, liek klāt sīpoliem un kartīgi sacep.
  8. Pasniedz gaļu liekot uz putras. Var arī iemaisīt iekšā. Dzer klāt paniņas, kefīru.

    Labu apetīti!
    Pasniedz gaļu liekot uz putras. Var arī iemaisīt iekšā. Dzer...
    Foto: Depositphotos.com
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Aija 2015. gada 3. marts 18:12
Nu jā, es arī apjuku, jo tā tiešām nav bukstiņbiezputra, jo to gatavo no kartupeļiem un miežu putraimiem (tipisks kurzemnieku ēdiens un arī mans mīļākais ēdiens bērnībā). Iespējams, ka receptes autors nav kurzemnieks, bet tas nekas, var jau arī variēt ar ēdieniem :) Veiksmi visiem gatavotājiem!
egucis 2014. gada 15. oktobris 20:53
Hallo, šī nav bukstiņputra, to gatavo no putraimiem.
Ar grūbām putru latviski sauc par grūdeni!!!
amanda 2014. gada 28. februāris 15:48
haha

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Pamatēdieni


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi