Tomāti želejā

2011. gada 21. septembris
Foto: jurka
Tāks, šodien pa vairāk brīva laika bija, tad iedomājos uzbliezt tomātus želejā, labu labā zacene ziemā pie šņabīša, bet arī gana labi iet pie krāsnī ceptiem kartupeļiem ar cepeti. Pagatavošana ir gana vienkāršā un neprasa nekādas īpašas iemaņas, ja tomāti aug pašiem dārzos/siltumnīcās, tad to darīt ir pat ekonomiski izdevīgi, jo veikalā puslitra burciņa maksā ap deviņdesmit santīmiem un man vēl nav izdevies nopirkt tādu, kas tiešām garšotu.
Pagatavošana
60 min
1. Apjomi taisīti uz 5 dažāda tilpuma burciņām ar kopējo tilpumu ~ 3l. Tomātu un sīpolu attiecības jāizvēlas katram pašam.
Foto: jurka
2. Sāksim ar želatīna atjaukšanu ar aukstu ūdeni, lai tas uzbriest savā nodabā, jālasa uzmanīgi, kas ir rakstīts uz paciņas, katrai savi triki, šī latplantas 20 gr paciņa domāta 1 litram marinādes, kas +/- ir kāreiz priekš manu burku daudzuma.
Foto: jurka
3. Sīpoli jānotīra.
Foto: jurka
4. Tad jāsagriež pabiežās ripās un tomāti tāpat, man diezgan daudzi tomāti bija maziņi, tāpēc tos tikai uz pusēm griezu.
Foto: jurka
5. Tad jānoplaucē burkas un vāciņi ar karstu ūdeni, tā kā pēc tam paredzēta pasterizācija, tad, manuprāt, speciāla burku sterilizācija nav nepieciešama.
Foto: jurka
6. Tad var ķerties pie marinādes, uz litru ūdens 4 ēdamkarotes sāls, 2 cukura un 8 9% galda etiķa un lai viss uzvārās, kad tas noticis, tad mazliet lai atdziest un var piejaukt klāt uzbriedināto želatīnu.
Foto: jurka
7. Kamēr marināde gatavojas, var salikt jau burciņās lauru lapas, 2 smaržīgos piparus un dažas parasto piparu bumbiņas. Šī kombinācija ir klasiska, es dažreiz to papildinu ar kādu ķiplociņa daiviņu, bazilika lapu vai kādu asāku piparu, brīva izvēle.
Foto: jurka
8. Jāliek kārtām tomāti un sīpoli, pārlieku nevajag stūķēt blīvi, lai marinādei ir kur izplesties.
Foto: jurka
9. Kad burkas sapildītas, tad tās liek kastrolī ūdens peldē un ar mazu liesmu cenšas panāk marinādes viršanu burciņās, tikko parādās burbulīši, tā pietiek, vākus vienkārši uzliek burkām, bet negriež tās ciet!
Foto: jurka
10. Kad marināde burkās uzvārījusies, tās ņem ārā no katla, aizgriež ciet vākus un apgāž vēkšpēdus, lai marināde vienmērīgi visur tiek, kā arī var redzēt, vai kāds vāks nelaiž garām. Tā turēt līdz ir istabas temperatūrā un tad prom uz pagrabu vai ledusskapi. Gatavs.

Lai labi garšo!
Foto: jurka
Uz augšu