Vīnogu torte

2011. gada 4. februāris
Foto: UgaScott
Tālajā 20. gadsimta 80.-to gadu sākumā studēju. Lūk, un studenti vienmēr ir izbadējušies. Tomēr, kaut kā varēja atļauties arī nelielas gastronomskas izvirtības. Tad, lūk, tā kā esmu mācījies Rīgas 5.vidusskolā (ĀĢ), kas mainījusi savus nosaukumus n-tās reizes [un visiem nevar izsekot līdzi], un kur, starp citu, valodas, tostarp latviešu un vācu, mācīja izcili skolotāji un līdz ar to man bija, šķiet, samērā labas abu valodu zināšanas, un manās ķepās nonāca žurnāls ar tiem laikiem ļoti smalkām receptēm vācu valodā, tad nu ņēmos tās patulkot. Un pateicoties savai pašreizējai dzīvesbiedrei, kurai es uzveltīju arī sekojošās smieklīgās dzejas rindas, tapa viens no recepšu aprakstiem, kaut arī liels saldumu mīļotājs neesmu. Bet kuram gan negribas izpatikt meitenēm?
Un tās rindas tapa tapēc, ka diezgan populāra kļuvā jaunā viļņa (new wave) mūzika, kurā dikti smalki skaitījās elektroniskie instrumenti – bet mazās elektroniskās 6 (vai 8) kantainās vai apaļās un plakanās bumdziņas bija kaut kas pavisam spics (Alphaville, Kraftwerk u.c. ar tām tur ņēmās). Un par tiem arī lekcijās reizēm ķiķinājām.
Tad, lūk, bet lai būtu riktīgās štelles. Šis bija tas dzejolītis (Cc – umm- cc – umm izklausījās kaut kā līdzīgi tām bundziņu skaņām).
Pagatavošana
89 min
1. Pagatavošana
2. Sasit olas, atdalot baltumus no dzeltenumiem. Olas baltumus saputo ar 6 ēdamkarotēm auksta ūdens, līdz masa paliek stingra. Pēc tam 3...4 minūšu laikā ar karoti iemaisa cukuru.
3. Olu dzeltenumus iekuļ ar putotāju masā tikai viegli tā, lai tie pilnīgi neuztaisītu bālo masu (laikam, par gogel-mogeli to sauca – bet līdz tam nedrīkst novest).
4. Miltus sajauc ar kakao, garšvielām, cepamo pulveri. Visu pārkaisa olu masai un rūpīgi samaisa.
5. Cepamo formu (ø ~ 25 cm) izklāj ar cepamo papīru, salej masu un cep ~25 minūtes 180 0C. Biskvītu izņem no formas, noņem papīru, atdzesē un plakaniski pārgriež uz pusēm.
6. Vīnogas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Dažas ogas var atstāt dekorēšanai.
7. Stingri uzputo putukrējumu, iemaisa želatīnu, saldina ar pūdercukuru (parastais draņķīgi šķīst).
8. Pusi putukrējumam uzziež griezumam abās pusēs unvirs tā klāj vīnogu pusītes.
9. Pārējo krējumu uzsmērē tortei virspusē. Uz tā vēl var uzstellēt veselās vīnogas.
10. Vispār jau var eksperimentēt arī, starp biskvīta pusēm iebārstot grauzdētus lazdu vai mandeļu riekstus. Sānus tortītei var nosmērēt ar putukrējumu un ar kaut ko izdekorēt.
11. Ieteikums. Nepārsaldināt putukrējumu.
Uz augšu