Sākums > Receptes > Konservējumi

Upeņu-melleņu kompots

2009. gada 17. oktobris
Foto: Maija Strode
Upenes ir ogas ar ļoti spēcīgu garšu. Kompots no upenēm vien daudziem liekas par stipru un negaršo. Toties ja pievieno mellenes garša kļūst maigāka un bagatīgāka. Tāds ēdas labi. Un ļoti labi palīdz sāpošam kaklam.
Pagatavošana
60 min
1. Izmazgā un izplaucē 8 litra burkas, noplaucē 8 vāciņus.
2. Katlā ielej ūdeni, ieber cukuru un apmaisot uzvāra visu – sīrups gatavs. Katrā burkā ieber 0,2 l melleņu un 0,6 l upeņu. Uz ogām uzlej sīrupu.
3. Burkas liek sterilizējamā katlā. Uzliek vāciņus. Katlā ielej ūdeni, tā lai burkām būtu līdz sākas katla sašaurinājums. Ieliek katlā termometru. Lēnām uzkarsē līdz 80°C, un šajā temperatūrā karsē vēl 20 minūtes.
4. Kompotu izceļ no katla, aizvalcē vāciņus un liek ar vākiem uzl eju atdzist.
5. Kopmpotu uzglabā pagrabā vai pieliekamajā.
6. Mums konservēšanai ir kopš seniem laikiem speciāli meistaru pagatvots taisnstūrveida katls. Katlā ir koka redelīšu paliknis. Katls izvietojas uz gāzes plīts 2 riņķiem. Tajā var reizē sterilizēt 10 puslitra vai 8 litra vai 5 divlitru vai 3 trīs litru burkas.
7. Lai labi garšo!
Uz augšu