Tiramisu

5 1
Kolekcijas: Veģetārās
Tirami-su literārais tulkojums ir «izvēlies
mani»! Tiramisu esot radies Toskānā, kur kāds pavārs to izgudrojis
par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei, sākotnēji nosaucot par
zuppa del duca - burtiski - «hercoga zupu». Pēc nostāstiem, hercogs
par saldēdienu bijis tik sajūsmināts, ka paņēmis tā recepti līdzi
uz Florenci, lai iepazīstinātu plašāku publiku. XIX gadsimtā šo
desertu iecienījuši Itāliju apciemojušie angļu mākslinieki un
intelektuāļi. Aizvests uz viņu dzimteni, tas ieguvis vēl lielāku
popularitāti. Amerikā tirami-su starta poligons bijusi
Sanfrancisko. Ir arī leģenda, kāpēc «hercoga zupas» nosaukumu
izkonkurējis «izvēlies mani». Tirami-su kādā laika posmā īpašu
cieņu baudījis pie Venēcijas kurtizānēm..

Sastāvdaļas

10 porcijas
  • *500g mascarpone siera (pardodas Mego, Rimi, Supernetto)
  • *5 olas
  • *kafija (tik daudz, lai sanaktu 2 pilnas kruzes ar ljoti stipru kafiju)
  • *2 edamkarotes Rigas balzama
  • *1 lielaa paka savoiardi cepumu jeb damu pirkstinu (var nopirkt Mego, Rimi)
  • *5 edamkarotes cukura
  • *kakao pulveris
  • Viens liels taisnstura trauks ar dziljam malam vai deserta traucinji

Pagatavošana

30 min.
  1. Visam olam baltumus atdala no dzltenumiem.
  2. Dzeltenumiem pievieno 5.ed.k. cukura. Saputo ar mikseri. Tad pievieno 500g mascarpone. Atkal saputo.
  3. Baltumus diezgan ilgi puto ar mikseri liidz ieguta ljoti gaisiga, viegla ne shkjidra masa.
  4. Tagad abas iegutas masas saliek viena trauka un samaisa ar karoti vai ar mikseri, bet tad ar minimalu atrumu. Jaiegust vienveidigu masu.
  5. Ja masa ir sanakusi par shkjidru, pie ta ir vainigi baltumi. Bet tas nav nekas slikts.
  6. Lai shi masa pastav kamer jus pildat nakamo soli.
  7. Nakamis solis.:) Uztaisiet vai nu divas pilnas kruzes ar kafiju vai nu 6 espresso tasiites vai nu 3 moka tejkanninjas. Salejiet viena trauka atdalot no biezumiem. Pievienojiet cukuru pec garshas (vajadzetu sanakt saldai).
  8. Pagaidiet kamer kafija atdziest.
  9. Kad ta atdzisusi pievienojiet 2 edamkarotes Rigas balzama. Samaisiet.
  10. Tagad sakas pats svarigakais!
  11. Visviegla tiramisu veidot taisnstura trauka, bet pateicoties tam, ka pamercejot kafija pec laika cepumi kljust ljoti miksti, to var taisit ari deserta traucinjos.
  12. Njem pa vienam cepumam un neturot kafija atri to iemerc un iznjem. Liek vienu blakus otram aizpildot visu trauka dibenu-ka plostu.
  13. Tad smere kremu.
  14. Atkal merce un liek cepumus.
  15. Atkal smere.
  16. Kad ir uzliktas tris cepumu kartas un smeretas 3 krema kartas (virseejai obligaati jaabuut kreema kaartai!) liek ledusskapii pastaaveet vismaz 3 stundas!
  17. Peec 3h caur sietinju apber visu desertu ar kakao vai rivetu shokoladi. Atstaj pastavet pusstundu istabas temperatura.
  18. Dod est pie rugtas tejas vai kafijas!
  19. Gatavojieties pateikties par slaveejumiem!
  20. Labu apetiti!:))

Komentāri

annija 2014. gada 3. novembris 20:35
cik lielai formai domāts?
endz 2013. gada 18. oktobris 14:02
ļoti laba receptīte, sanāk izcili! visiem garšo, ļoooti!
Arija 2013. gada 25. janvāris 07:47
Si torte sanak lieliski,vienigi vajadzetu vel pievienot ruma vienu edamkaroti vai ari olu likiera(sanak loti labi) aptuveni divas edamkarotes.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Deserti