:format(webp)/nginx/o/2025/06/16/16927239t1h6355.png)
Sulīga, salda un ar neuzbāzīgu dūmu aromātu – tieši tāda ir grilēta saldā kukurūza, kas padara to par lielisku piedevu vai pat galveno zvaigzni dārza ballītē. Uzzini, kā izvēlēties īsto kukurūzas vālīti, to apstrādāt pirms gatavošanas un pagatavot.
Kukurūzas izvēle
Viss sākas ar labas kvalitātes kukurūzu, norāda grilēšanas entuziastu portāls "Grils.lv". Trīs lietas, kurām jāpievērš uzmanība:
Svaigums: meklē kukurūzas vālītes ar spilgti zaļām, cieši piegulošām lapām un zīdainiem, gaiši dzelteniem matiņiem.
Mīkstums: pieskaries graudiem – tiem jābūt pilniem un nedaudz stingriem, bet ne cietiem.
Labākā sezona: jūlijs un augusts ir vispiemērotākais laiks svaigas kukurūzas iegādei Latvijā.
Sagatavošana pirms grilēšanas
Ir trīs galvenie veidi, kā sagatavot kukurūzu grilēšanai:
1. Ar lapām (neatlobītām). Paver lapas tikai daļēji un izņem matiņus. Tad lapas aizver un iemērc kukurūzas vālīti ūdenī uz 10–15 minūtēm, lai tā nepiedegtu uz grila. Šis veids palīdz saglabāt mitrumu, un kukurūza iznāk īpaši sulīga.
2. Bez lapām. Noņem vālītei visas lapas un matiņus. Kukurūzu var pirms grilēšanas ieeļļot vai apsmērēt ar sviestu. Šādā veidā kukurūza iegūst izteiktāku grilējuma garšu un kraukšķīgāku tekstūru.
3. Folijā. Ietin kukurūzu folijā kopā ar sviestu, ķiplokiem vai zaļumiem. Grilēšana folijā saglabā visas garšas un padara kukurūzu īpaši mīkstu.
Grilēšanas process
Grils: vidējā gatavošanas temperatūra (~ 180–200 °C).
Gatavošanas laiks
- Ar lapām: 15–20 minūtes, ik pa brīdim apgrozot.
- Bez lapām: 10–12 minūtes, griežot ik pēc pāris minūtēm, lai graudi vienmērīgi apbrūnētu.
- Folijā: 15–18 minūtes.
Ja vēlies vēl izteiktāku dūmu garšu, pēdējās 2–3 minūtēs atklāj vālīti vai noņem foliju, lai graudus vēl apbrūninātu.
Garšvielas un pasniegšana
Grilēta kukurūza ir garda pati par sevi, bet vari to padarīt vēl interesantāku ar dažādām piedevām:
- Klasika: sviests, sāls, melnie pipari.
- Meksikāņu stilā (Elote): majonēze, laima sula, rīvēts parmezāns vai Cotija siers, čili pulveris.
- Baltijas stilā: sviests ar dillēm un ķiploku.
- Pikanti: čili sviests vai ķiploku-eļļas maisījums ar čili pārslām.