Tradicionāls persiešu ēdiens, kas ir līdzīgs citam olu sacepumam – fritatai. To gatavo no olām un svaigiem zaļumiem: pētersīļiem, dillēm, kinzu un spinātiem. Lai gan Irānā šo ēdienu biežāk saista ar persiešu Jauno gadu (“Novruz”), tajās mājās, kur dzīvo kristiešu kopienas pārstāvji, “Kuku Sabzi” iekļauj arī Ziemassvētku maltītēs, jo šis ēdiens simbolizē dzīvību, auglību un zaļumu jeb cerību un atjaunošanos, kas ir arī Ziemassvētku vērtības.
Olu sacepums “Kuku Sabzi” (Irāna)
Raksta turpinājums
“Kuku Sabzi” pasniedz siltu vai aukstu, bieži vien kopā ar plānu lavašu un jogurtu. Ziemassvētku galda kontekstā tas piešķir zaļu un spilgtu akcentu, simbolizējot dzīvību un pārpilnību, kas saskan ar Ziemassvētku garu. Irānā to uzskata arī par vienkāršu un veselīgu veidu, kā papildināt svētku ēdienkarti.
Sastāvdaļas (4 porcijas):
- 6 olas
- Svaigi, smalki sakapāti pētersīļi
- Smalki sakapātas, svaigas dilles
- Smalki sakapāts, svaiga kinza
- Smalki sakapāti, svaigi spināti
- Pustējkarote kurkumas
- Sāls un pipari pēc garšas
- 2 ēdamkarotes miltu
- 2 ēdamkarotes olīveļļas vai sviesta cepšanai
Dekorēšanai: granātābolu sēklas vai jogurts (pēc izvēles)
Pagatavošana:
- Lielā bļodā sakuļ olas, pievienojot sāli, piparus un kurkumu.
- Pakāpeniski pievieno sakapātos zaļumus un miltus. Maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaukts.
- Lielā pannā uzkarsē olīveļļu vai sviestu. Ielej maisījumu pannā, izlīdzina to vienmērīgā kārtā.
- Cep uz vidējas uguns, līdz apakša ir zeltaini brūna (apmēram 8–10 minūtes). Pēc tam apgriež un cep līdz gatavībai.
- Izņem no pannas un sagriež.
Raksta turpinājums