Putras ir lieliska izvēle brokastīm – bagātas ar uzturvielām, nodrošina enerģiju un labu pašsajūtu dienas sākumam. Kas populārākajās putrās labs un kā tās bagātināt, stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Brokastu klasika – putras. Skaidrojam, kas tajās labs
Kāpēc izvēlēties putru brokastīs?
Putra ir lieliska izvēle – tā ne tikai sasilda un sniedz sātu, bet arī palīdz uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu. Īpaši ieteicamas ir pilngraudu putras, jo tās ir bagātas ar saliktajiem ogļhidrātiem un šķiedrvielām, kas veicina ilgstošu sāta sajūtu un stabilu enerģijas līmeni.
Auzu pārslu putra – samazina holesterīna līmeni
Populārākā no putrām noteikti ir auzu pārslu putra – ātri pagatavojama un veselīga. Auzu pārslu putra satur beta glikānus, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un nodrošina normālu imūnsistēmas darbību.
Griķu putra – bagātīgs dzelzs avots
Mazāk populāra, bet ne mazāk vērtīga brokastu izvēle. Griķu putra satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, kā arī tādus vērtīgus minerālus kā dzelzi, magniju, mangānu, fosforu un cinku. “Šī putra ir nepelnīti aizmirsta, bet tai ir augsta bioloģiskā vērtība,” uzsver Olga Ļubina.
Prosas putra – labai centrālās nervu sistēmas darbībai
Prosas putra satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, B grupas vitamīnus, it īpaši B6 vitamīnu. Tāpat tā satur arī fosforu un magniju, kas palīdz nodrošināt normālu kaulu, muskuļu un centrālās nervu sistēmas darbību.
Mannas putra – jāpapildina ar augļiem vai riekstiem
Mannas putra bērniem garšo, taču tā satur mazāk šķiedrvielu. Lai padarītu to pilnvērtīgāku, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina iesaka to papildināt ar svaigām ogām, sēklām, riekstiem vai biezpienu. Tādējādi brokastis būs ne tikai gardākas, bet arī nodrošinās ilgāku sāta sajūtu.
Izmēģini jaunas putru receptes!
Putras ir viegli un ātri pagatavojamas, turklāt, variējot to sastāvdaļas, iespējams radīt gan garšas, gan uzturvielu daudzveidību. Pievienojot riekstus, sēklas, augļus vai ogas, brokastis kļūst interesantākas un palīdz nodrošināt bērniem veselīgai attīstībai nepieciešamās uzturvielas.