“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu pauž “Pavāru māja Līgatnē” saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā atklātas Pavāru mājas viesu iecienītākās receptes.
Foto ⟩ Vēstures liecība un pavārmākslas cildinājums: "Pavāru māja" izdod unikālu grāmatu. Ieskaties arī tapšanas procesā
“Pavārmāksla, iespējams, ir visgaistošākā no visām mākslām,” par grāmatas ideju stāsta šefpavārs un “Pavāru māja Līgatnē” saimnieks Ēriks Dreibants.
“Tieši tāpēc mums bija vēlme šo mākslu saglabāt grāmatas formātā.
Grāmata nav pavārgrāmata, lai gan tajā ir arī receptes.
Klienti nereti mums jautā, kā pagatavot vienu vai otru ēdienu, ko viņi baudījuši restorānā. Šajā grāmatā atklāsim viesu iemīļoto recepšu sastāvdaļas un vēlēsim veiksmi, atkārtojot to mājās. Taču brīdis, kad viesiem tiek servēts ēdiens, ir kulminācija, aizkadrā paliek pavāri, kas pavadījuši daudzas smagas darba stundas, lai nonāktu līdz īstajām garšu kombinācijām ēdienā.”
Līdzās ēdienu receptēm un krāšņajām, iedvesmojošajām fotogrāfijām ir arī stāsti par cilvēkiem, no kuru izaudzētajiem produktiem Pavāru mājas pavāri šos ēdienus radījuši. Kvalitatīvas ēdienu sastāvdaļas, nenoliedzami, ir tikpat svarīgas, cik ēdienu pagatavošanas process, tādēļ audzētāji un ražotāji, un arī zvejnieki šajā grāmatā ir īpaši godināti. Tāpat arī arhitekti, dizaineri, amatnieki, kuru darbi ir gan apskatāmi, gan arī Pavāru mājā tiek lietoti ikdienā.
Tomēr tikpat būtiska ir arī vieta – Līgatne, kur atrodas Pavāru māja, un arī pati ēka, kas uzcelta kā dzemdību nams, vēlāk, Padomju laikā, tajā atradās pilsētas ambulance. Tādēļ liela daļa grāmatas veltīta Līgatnei – tās kultūrvēsturiskajām un dabas vērtībām. Viens no tekstu autoriem ir arī Oļģerts Nikodemus, ģeogrāfs un pasniedzējs, Latvijas Universitātes profesors.
“Mūsu vēlēšanās bija atstāt liecību par šo brīdi Līgatnē, mājas vēsturē, liecību par to, kas šobrīd notiek Pavāru mājā un kā tā dzīvo tālāk, uzņemot viesus,” saka Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants.
“Tas noteikti ir tas, ar ko varam lepoties un censties nodot mantojumā, tādēļ kopā ar izciliem fotogrāfiem- Māri Maskalānu un Ievu Andersoni – esam dokumentējuši mūsu ikdienu visa gada garumā,” viņš saka.
Grāmatas redaktore Ilze Pole atzīst, ka grāmatas tapšana bija ārkārtīgi skaists process, kas realizējies viegli: “Mēs visi bijām iedvesmoti atklāt šīs vietas vērtību- gan unikālo ēdienkarti, kas izceļ sezonalitāti un vietējos produktus, kurus pavāri pārvērš gastronomijas brīnumā, gan Līgatni un skaisto apkārtni, šīs vietas vēsturi. Savā un komandas vārdā vēlos pateikt paldies visiem līgatniešiem, kas palīdzēja ar informāciju un vēsturiskajām fotogrāfijām.”
Fotogrāfe Ieva Andersone, kuras pārziņā bija Pavāru mājas un tās ēdienkartes iemūžināšana attēlos, grāmatas tapšanas procesu atceras kā vieglu un radošu sirds darbu.
Ieskaties grāmatas tapšanas aizkulisēs:
“Protams, ka netrūka jautrības,” atceras fotogrāfe. “Mans pienākums bija arī dokumentēt gadalaikus Līgatnes apkārtnē. Grāmatas tapšana bija jau pusceļā, kad redaktore paziņoja, ka rudens sezonas ievada atvērumā jābūt fotogrāfijai ar dzeltenām lapām. Nederēja miķelīša ziedēšana, drūmi pelēkais un citi “trūdrudens” attēli. Piedevām ārā bija pavasaris. Tā nu es dzīvoju atlikušo laiku stresā – būs vai nebūs dzeltenās lapas pieejamas īsi pirms tipogrāfijas šajā gadā. Paldies Dievam, bija! Lai dzīvo zelta rudens!”
Zelta rudens attēlu un vēl daudzus citus Ievas radītās fotogrāfijas varēs aplūkot grāmatā “Pavāru māja Līgatnē”.
Ieskaties grāmatas lappusēs:
Pirmajām simts grāmatām īpaša cena un mājas saimnieka Ērika un šefpavāra Jura autogrāfs.