Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Neiepriecinošas prognozes par šī rudens sēņu ražu (1)

Izstāde „Sēnes 2022”
Izstāde „Sēnes 2022” Foto: Jānis Škapars/TVNET

Septembris ir viens no sēņotāju gaidītākajiem mēnešiem, jo tieši šajā mēnesī parasti meži lutina ar bagātīgu un daudzveidīgu sēņu ražu. Taču šogad "kluso medību" cienītāji ir skumji, jo mežos sēņu īsti nav. Pat tradicionālā sēņu izstāde, kas norisinās Latvijas Dabas muzejā, ir pārcelta. Muzeja direktores vietniece, mikoloģe Diāna Meiere LR-4 raidījumā "Doma laukums" skaidroja neparasto situāciju.

"Situācija ir patiešām netipiska septembra beigām. Ne velti šodiena tiek saukta par 133. vasaras dienu. Laiks ir ne tikai silts, bet arī sauss, bet sēnēm ir vajadzīgs mitrums. Nevar apgalvot, ka sēņu nav vispār. Pirms kāda laika piekrastē bija ļoti daudz zelta baraviku. Pirms mēneša bija ļoti daudz gaileņu. Arī tagad sēnes pamazām parādās," stāsta speciāliste.

Pēc Meieres teiktā, tagad, kad gaisa temperatūra kļūst vēsāka, ir labvēlīgs laiks dažādām pienainēm – piemēram, alksnenēm un citām rudens sēnēm. Bet nevajadzētu sacerēties uz bagātīgu baraviku un dažādu beku ražu.

"Domāju, ka kaut kas izaugs, bet lielas ražas nebūs," sacīja eksperte.

Sliktās ražas dēļ arī ikgadējā Dabas muzeja sēņu izstāde, kas ik gadu rīkota septembrī, šogad notiks vēlāk. Tā tika pārcelta un būs apskatāma tikai trīs dienas - no 4. līdz 6. oktobrim.

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu