Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Aizvadīta vasaras sēņu izstāde - kādas sēnes tur bija apskatāmas?

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: encierro/Shutterstock

Vasaras sēņu izstādē Aizkraukles novada Seces pagasta ekociematā "Omrači" bija skatāmas aptuveni 70 sēņu sugas, informēja izstādes organizatore Andra Simanova.

Latvijas Mikologu biedrības organizētajā vasaras sēņu izstādē interesenti varēja aplūkot Seces apkārtnē ievāktās sēnes un uzdot jautājumus mikologiem.

Lai gan Seces apkārtnes meži šoreiz bija sausi un sēņu nebija pārmērīgi daudz, mikologiem izdevās savākt un izstādei sagatavot aptuveni 70 sēņu paraugu, tostarp arī vairākus gļotsēņu un ķērpju sugu paraugus.

Izstādē nonāca mežos jau atrodamas pazīstamas un iecienītas ēdamās sēnes - gailenes, baravikas un bērzlapes, arī mazāk pazīstamas ēdamās sēnes, piemēram, oranžā makstsēne, un citas sugas. Dažas sēnes bija aplūkojamas augam turpat ap izstādes stendiem - tām organizatori pievienoja nosaukumus, sēņu augšanu netraucējot, - izstāde atradās ozola pavēnī, un ozola lapas rotāja sēne - ozolu miltrasa.

Sēņu darbnīcu apmeklētāji lēja sēņu papīru un izgatavoja māla sēnes, kā arī nogaršoja sēņu un medus maisījumus. Apmeklētāju īpašu interesi izpelnījās posas piepes iekura aizdedzināšana - krama šķilšana prasa gan spēku, gan koncentrēšanos. Iekura pagatavošanai paredzētā posas piepe pirms lietošanas tiek īpaši apstrādāta, lai ātri aizdegtos.

Izstāde notika biedrības īstenotā projekta "Vides izglītības pilotprogrammā "Sēņu grozs" - atbildīga dzīvesveida veicināšanas instruments", kuru finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Latvijas Mikologu biedrība ir dibināta 2003.gadā, un tās mērķi ir Latvijas sēņu izpēte, sēņu zinību popularizēšana un izplatīšana sabiedrībā, dažādu izglītojošu pasākumu īstenošana.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu