Marinēta sēra piepe saimnieces Brigitas Puriņas gaumē

Receptes.lv
Marinēta sēra piepe.
Marinēta sēra piepe. Foto: Brigita Puriņa

"Šis nebūs stāsts par vecmammas sirdi sildošajiem bērnības ēdieniem, bet gan par ziņkārības dzītiem eksperimentiem ar dīvainā nosaukuma sēni, ko nez kādēļ sauc par SĒRA PIEPI," iedvesmojošā ierakstā, mudinot izmēģināt ko jaunu, savā profilā saimniece Brigita Puriņa dalās ar marinētas sēra piepes recepti.

Lūk, Brigitas stāsts par ēdamo piepi un recepte tās iemarinēšanai:

Iespējams, ka tieši šis nosaukums pie mums Latvijā cilvēkos rada aizdomas, jo kādēļ gan jāēd piepes, ja mežā aug baravikas?

Tikmēr citur pasaulē sēra piepi mīlīgi dēvē par Meža cāļa vai Meža vistas sēni (Chicken of the woods) un to par gardu delikatesi atzīst gan šefpavāri, gan ēdienu entuziasti.

Savu nosaukumu sēne ieguvusi, pateicoties garšai un struktūrai, kas līdzinās cāļa gaļai.

Interneta dzīlēs var atrast slavas dziesmas sēnes uzturvērtībai. Meža cāļa sēnēs ir ievērojami daudz veselībai vērtīgu vielu, tām ir maz kaloriju un mazs tauku saturs. Tās satur C vitamīnu, kalciju, vērtīgus antioksidantus, kas mazina iekšējus iekaisumus, un vērtīgus polisaharīdus, kas mudina imūnsistēmu cīnīties pret audzējiem. #InternationalJournaloffoodSciencesandNutrition

Mūsmājās laiku pa laikam šķīvjos ieguļas sēra piepes karbonāde, kas patiešām ir ļoti garšīgs ēdiens. Tomēr, kad "iemedīts" ir vairāk, nekā var uzreiz apēst, jādomā, ko ar to iesākt. Galvā iešāvās doma, ka piepi var samarinēt, un rezultātā ieguvu jaunu garšas pieredzi.  

Slow Food Straupe tirdziņā solīju kādu garšas pārsteigumu un solījumu pildīju, ļaujot arī jums nogaršot marinētu sēra piepi. Tā kā atsauksmes bija pozitīvas, tad šeit recepte, ja gadījumā mežā satiekat piepi un tā jūs uzrunā.

Palielu, bet gana jaunu piepi no koka nogriež ar nazi.

Foto: Brigita Puriņa

Mājās piepes sadala un noskalo aukstā ūdenī, sagriež pēc iespējas vienādos gabaliņos. Sagrieztās piepes katlā ar ūdeni uzvāra, kad pavārījušās, nokāš un ieliek uz brīdi aukstā ūdenī. 

Foto: Brigita Puriņa

Pagatavo marinādi no:

  • 1 l ūdens
  • 4 ēd. k. sāls
  • 80–100 g cukura
  • 4 smaržīgajiem pipariem
  • 1 tējk. melnajiem pipariem
  • 3 lauru lapām
  • 100 g etiķa 9%

Kad marināde gatava, piepes liek marinādē un vāra 20 minūtes. 

Uzglabāšanai karstu pilda sterilizētās burkās. 

Ja uznāk lielāka vēlme sadraudzēties ar sēra piepi, der zināt, ka to var izmantot līdzīgi kā citas sēnes – zupās, sautējumos, kopā ar pastu vai rīsiem un cept dažādos veidos.

Lai veiksmīgi jaunas garšas meklējumi!

Paldies saimniecei Brigitai Puriņai par atsaucību!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu