Vietējās zemenes sagaidāmas pavisam drīz, bet vai tā ir tikai laba ziņa?

Receptes.lv
Zemenes. Ilustratīvs attēls.
Zemenes. Ilustratīvs attēls. Foto: Marina Zanotti/Shutterstock.com

Maijs nudien mūs lutina ar laikapstākļiem, ir vasarīgi karsts. Tāpēc vietējo Latvijas zemeņu raža šogad būs agrāk nekā iepriekšējos gadus.

“Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve: “Vairākiem zemeņu audzētājiem Latvijā, kas zemenes audzē segtajās platībās, jau ir pirmā ogu raža. Taču, ņemot vērā neraksturīgi karsto laiku, ātrāk nekā iepriekšējos gadus varētu nogatavoties arī zemenes tiem audzētājiem, kas ogas audzē ārā.”

“Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve
“Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve Foto: Publicitātes foto

G. Dzērve informē, ka šādi laika apstākļi ir “laba un slikta ziņa vienlaikus”.

Laba ziņa ātrākai ogu ražai, un arī piedāvājums pircējiem būs lielāks. Slikta, jo karstā un sausā laika dēļ ogu nogatavošanās notiek pārāk strauji. Ogas ātri sāksies un tikpat ātri beigsies.

“Ja karstais laiks būs ilgs, ogas ātri sāks ražot, strauji noražos, un jau ap jūnija beigām Latvijas ogas būs beigušās. Tātad raža būs strauja un ātra,” stāsta G. Dzērve.

“Kā jau katru gadu, arī šogad zemenes iestādījām siltumnīcās jau marta sākumā, un šobrīd tās pakāpeniski sāk ražot. Ņemot vērā, ka zemenes audzējam siltumnīcās, ceram, ka pircējiem ogas varēsim piedāvāt līdz pat pirmajām salnām,” saka G. Dzērve.

Agronoms uzsver, ka viņam īpašs prieks, jo Latvijā pieaug zemeņu audzētāju skaits, no kuriem liela daļa iedvesmojusies, braucot gūt pieredzi un zināšanas “Augusta zemenēs”.

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu