Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Šefpavāra Raimonda Zommera ieteikumi visstiprākajām olām

Lielā Lieldienu svinēšana Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.
Lielā Lieldienu svinēšana Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Foto: Zane Bitere/LETA

Krāšņas un raibas olas, protams, ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa. Bet ar smukumu vien nebūs gana, lai uzvarētu olu kaujās! Šefpavārs Raimonds Zommers sniedz padomus, kā izvārīt izturīgākās olas, lai kļūtu par neuzvaramu olu kauju līderi un pārsteigtu ģimeni un draugus!

Olām jābūt istabas temperatūrā

Lai iegūtu stiprākās un izturīgākās olas kaujām, vispirms jāveic svarīgi sagatavošanās darbi. Olas, ja tās glabā ledusskapī, pirms vārīšanas noteikti uz pāris stundām jānoliek uz galda, lai tās sasniegtu istabas temperatūru un vāroties tām nesāktu plaisāt čaumala, padarot olas trauslākas.

Ūdenim pievieno sāli

Kad olas sasilušas līdz istabas temperatūrai, tās nomazgā un katliņā liek vienā kārtā, neliekot vienu otrai virsū. Tad tās pārlej ar aukstu ūdeni, un galvenais – pievieno sāli. Arī tas palīdzēs olas čaumalai būt stiprākai un dos lielākas izredzes uzvarēt olu kaujās.

Pareiza vārīšanas tehnika

Kad olas katliņā sagatavotas, tās liek vārīties uz straujas uguns. Kad ūdens sācis vārīties, izslēdz plīti un uzliek katlam vāku. No šī brīža jāuzņem laiks – 10-12 minūtes, un tad, kad laiks pagājis, olas uzreiz liek zem auksta tekoša ūdens, kamēr tās atdzisušas. Šāda atdzesēšana palīdzēs olas čaumalu pēcāk viegli nolobīt, savukārt minētā vārīšanas tehnika būs labāka nekā vienkārši strauja olu izvārīšana, jo pasargās olu čaumalas no mikroplaisu veidošanās, kas olu izturību var padarīt pavisam niecīgu.

Krāsai – sīpolu mizas un papīrs

“Olu krāsošanai ieteiktu izmantot sarkanas un dzeltenas sīpolu mizas,” dalās šefpavārs un “Maxima Latvija” garšu vēstnesis Raimonds Zommers. “Tās sagriež ar šķērēm mazākos gabalos, klāt piegriež parastu papīru dažādos izmēros un pieber arī mazliet pilngraudu auzu pārslu. Olas samitrina un apber ar mizu maisījumu, tad apsien apkārt marli vai citu plānu drānu un liek vārīties. Lai iegūtu izteiktāku krāsu, olas pavisam nelielā karstumā pavāra aptuveni 4 minūtes un atstāj uz dažām stundām vēl vārīšanās šķidrumā, lai savelkas intensīvāka, izteiktāka krāsa.”

Skaistākam rezultātam palīdz etiķis vai eļļa

Protams, svarīgi ir izvārīt ne tikai stiprākās, bet arī skaistākās olas. Krāsošanas veidi ir neskaitāmi – sīpolu mizas, sarkanais kāposts, pārtikas krāsvielas un vēl daudzi, tomēr to paspilgtināšanai var noderēt arī daži universāli ieteikumi. Košāku olu toni var iegūt, vārot pievienojot mazliet etiķa, tomēr jāatceras, ka tādas olas, visticamāk, neuzvarēs olu kaujās, jo etiķis padara olas čaumalu trauslāku. Savukārt, lai padarītu olu spīdīgāku un izceltu skaisti sakrāsotos rakstus, pēc vārīšanas un nožūšanas to var iesmērēt ar mazliet eļļas, tas arī nekādā veidā neietekmēs olas čaumalas stiprību.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu