Vai bērzu sulas ir tik vērtīgas kā uzskatām? Uztura speciāliste ievieš skaidrību (8)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Bērzu sula. Ilustratīvs attēls
Bērzu sula. Ilustratīvs attēls Foto: vvvita/shutterstock.com

Līdz ar pavasari un siltāka laika iestāšanos pienāk arī sulu tecināšanas laiks. Ne mazums dzirdēts par kļavu un bērzu sulas labajām īpašībām – vērtīgiem vitamīniem un vielām, imunitāti uzlabojošu efektu. Raidījums “360TV ZIŅneši” noskaidroja, vai tā ir patiesība vai mēs sevi tomēr maldinām.

Valsts zinātniskā institūta laboratorijā “BIOR” iespējams noteikt, cik tieši daudz bērza sulā ir minerālvielu, vitamīnu un citu elementu. Visbiežāk cilvēki uz šo valsts laboratoriju nes pārbaudīt, vai dzeramajā ūdenī nav kas kaitīgs, aizdomu gadījumā par ko sliktu te nes pārbaudīt arī pārtikas produktus. Šādi testi izmaksā no 25 eiro.

Bet kas tad ir sulu sastāvā?

Salīdzinot ar ūdeni, tajās ir nedaudz vairāk atsevišķu minerālvielu, bet to apjomi neesot vērā ņemami.

Bērzu sulā atrod arī mikroorganismus un bioloģiski aktīvas vielas, kas potenciāli varētu labvēlīgi ietekmēt gremošanas sistēmu un darboties kā antioksidanti.

Inese Siksna, “BIOR” pētniece un uztura speciāliste, atklāj: “Sulās ir bioloģiski aktīvi savienojumi, kas var iedarboties dažādos veidos, bet tie daudzumi ir niecīgi. Ja mēs skatāmies uz minerālvielām, kuras mums arī vajag, tad varam salīdzināt ar akas ūdeni - bērzu sulās ir mazliet vairāk kālija un mangāna, bet tie ir niecīgos daudzumos. Nav tā, ka mēs, dzerot bērzu sulas, uzreiz atrisināsim visas savas problēmas.”

Viņa piebilda, ka vitamīnu bērzu sulās īsti nav, esot tikai minerālvielas, bet tas neesot nekas tāds, bez kā nevarētu iztikt.

Komentāri (8)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu