Želatīns ir neatņemama sastāvdaļa daudzu desertu un arī kūku pagatavošanā. Taču, lai tas paveiktu savu darbiņu jeb šķidru masu padarītu saturīgu, tas ir pareizi jāsagatavo.
Kā pareizi sagatavot želatīnu izmantošanai?
Raidījumā "Šefu gaidījāt?" šefpavārs Raimonds Zommers norāda, kas jāņem vērā, darbojoties ar želatīnu, un kādi ir riski, ja tas netiek darīts pareizi.
Kā pareizi briedināt želatīnu?
Želatīnu pārlej ar iespējami aukstāku ūdeni un atstāj kārtīgi uzbriest.
Šefpavārs norāda, ka lielākā kļūda ir tieši nepietiekama uzbriedināšana.
Ja želatīns nav pietiekami uzbriedināts, tas siltajā masā var kārtīgi neizšķīst, bojājot tekstūru. Kā arī kūka vai deserts var kārtīgi nesaželēt, pat tad, ja daudzumi izmantoti korekti.
Vēl viena svarīga nianse – kad želatīnu kausē, to nedrīkst uzvārīt, jo tad arī zūd tā spēja saželēt!
Skaties raidījuma sižetu: