Kāpēc varam nopirkt lasi sākot no maigi rozā līdz koši oranžam?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Svaiga laša filejas. Ilustratīvs attēls.
Svaiga laša filejas. Ilustratīvs attēls. Foto: vladm/Shutterstock.com

Vai esi ievērojis, ka laša filejas krāsas mēdz krasi atšķirties? Vienā veikalā zivs maigi rozā, citā koši sārta, vienā paciņā mazsālītais lasis teju oranžs, citā blāvs, līdz galam nesaprotamā tonī?

Jo košākas krāsas lasis, jo labāka tā kvalitāte – šāds maldīgs uzskats valda daļā pircēju, kas labprāt šo zivi iegādājas. To apstiprina "American Journal of Agricultural Economics" pētījums. Realitātē starp zivs krāsu un kvalitāti nav tiešas saistības, ziņo "Foodie".

Laša spilgtās nokrāsas nāk no antioksidantiem, ko sauc par karotinoīdiem. Šos savienojumus ražo fitoplanktons, sīki augi, kurus ēd vēžveidīgie, piemēram, garneles un krili, kas veido nozīmīgu laša uztura daļu. Šī pārtikas ķēdes reakcija ietekmē laša krāsu, līdzīgi tam, kā flamingi iegūst rozā nokrāsu no garnelēm un kā cilvēki kļūst oranži, ja ēd daudz burkānu.

Dabiskajā vidē savvaļas lašu uzturs ir bagāts ar šiem karotinoīdus saturošajiem dzīvniekiem, bet bieži vien dažādās proporcijās. Tas izraisa dabiskas laša mīkstuma krāsas izmaiņas.

Lauksaimniecībā audzētiem lašiem tiek dota īpaši sagatavota barība, kas bieži ietver sintētiskās krāsvielas, nodrošinot, ka šie laši atdarina to savvaļas kolēģu īpašo krāsojumu.

Secinājums ir vienkāršs:

laša filejas izteiksmīgā krāsa var piesaistīt tavu uzmanību, taču tas nav kvalitātes rādītājs.

Receptes iedvesmai:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu