EKSPERIMENTS Cik izmaksā piecu darbdienu vakariņas ģimenei, iepērkoties “uz akciju” (19)

Receptes un produktu saraksts
Jolanta Roze
, TVNET+ žurnāliste
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Vai esi kādreiz parēķinājis, cik daudz tu varētu ietaupīt tikai uz pārtiku vien, plānojot maltītes un izmantojot akciju piedāvājumu veikalos? Parēķinot, ka nereti četru cilvēku ģimenē tērējam pārtikas iegādei neadekvāti lielas summas – pat virs 150 eiro nedēļā, nolēmu saņemt grožos mūsu haotiskos iepirkšanās paradumus un veikt nelielu eksperimentu, saplānojot piecu darbdienu vakariņas, un veikalu plauktos pievēršot uzmanību dažādiem akciju produktiem.

Šoreiz meklēju akcijas produktus “Rimi”, bet dažādas atlaides piedāvā arī daudzi citi Latvijas lielveikali. Eksperimentu sāku ar to, ka lejuplādēju “Rimi” aplikāciju, lai, plānojot maltītes, varētu maksimāli ērti izsekot līdzi akciju piedāvājumam. Izrādījās, ka lietotne piedāvā arī vairākus citus bonusus. Tā, piemēram, man šķita ļoti ērta iespēja katrai dienai izveidot iepirkumu sarakstu.

Vēl viens patīkams pārsteigums bija iespēja aplikācijā nolūkot produktus ar pēdējo dienu termiņu, ko var iegādāties par īpaši izdevīgu cenu – bieži vien pat uz pusi lētāk. Lai noskaidrotu, kādi “pēdējā brīža” produkti pieejami tuvākajā "Rimi" veikalā, mobilajā lietotnē vien jāatver sadaļu “Produkti ar pēdējo dienu termiņu” un jāizvēlas sev tuvāko veikalu, kur būs apkopota informācija par aktuālo piedāvājumu. Veikalā šos produktus var atpazīt pēc oranžās cenas uzlīmes.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Plānojot maltītes vakariņām, kad pēc darba dienas negribas stundām ilgi stāvēt pie plīts, izvēlējos ēdienus, kas ir ātri un maksimāli vienkārši pagatavojami no svaigiem, kvalitatīviem produktiem, izvairoties no pusfabrikātiem. Nedēļas ēdienkarte tapa, akcijas produktus saskaņojot ar mājinieku vēlmēm.

Uz veikalu devos pirmdien, iegādājoties visus nepieciešamos produktus, par tiem samaksājot vien 36,18 eiro. 

Bez akcijas piedāvājumiem produktu grozs izmaksātu 43,05 eiro. Tātad, neskatoties uz jau tā nelielo summu, ir vēl arī papildu ietaupījums – 6,87 eiro (iepirkumu čeks produktiem piecām vakariņām šeit), turklāt par 5,99 eiro nopirkto eļļu varēsim izmantot vēl vismaz pāris nedēļas.

Lai kliedētu šaubas, vai tiešām par šādu summu iespējams pagatavot piecas pilnvērtīgas maltītes, ieskicēšu mūsu vakariņas eksperimenta nedēļā, piedāvājot arī produktu kombinācijas un receptes iedvesmai.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Pirmdiena – zupa uzbeku gaumē

Tā kā eksperimentu uzsāku pirmdien, tad, atslodzei pēc brīvdienu cepešiem un pankūkām, visi draudzīgi nobalsojām par zupu – pagatavoju ko līdzīgu uzbeku šurpai. Zupai tika izmantoti šādi produkti: cūkgaļas kauliņi, kartupeļi, burkāni, paprika, sīpoli, ķiploks, kinza un eļļa cepšanai.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos. Burkānus sagriež palielos gabalos. Papriku sagriež lielās daivās. Katru kartupeli pārgriež uz pusēm vai četrās daļās.

Zupas katlā uzkarsē eļļu. Gaļu liek eļļa un apbrūnina. Pievieno sīpolus, apmaisa un cep pāris minūtes. Pievieno kartupeļus un burkānus, apmaisa un cep vēl dažās minūtes. Pievieno papriku, apmaisa katla saturu un cep vēl 2-3 minūtes.

Pārlej visu ar ūdeni un vāra, noputojot pēc nepieciešamības. Kad katla saturs sāk burbuļot, turpina vārīt pusotru stundu uz nelielas liesmas bez vāka.

Kad zupa gatava, tai pievieno sīki sarīvētu ķiploku un sāli pēc garšas. Pirms pasniegšanas pārber ar sakapātu kinzu.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Otrdiena – šakšuka

Pirmdienas pāri palikušo zupu vīrs paņēma līdzi uz darbu, un arī tad vēl palika pāri gan man pusdienu reizei (jo strādāju no mājām), gan vēl katram pa pusporcijai, ar ko iesildīties vakariņām. Otrdien vakariņās bija ieplānota šakšuka, ko pasniedzu ar kraukšķīgām ķiplokmaizītēm. Šakšukas gatavošanai tika izmantoti šādi produkti: olas, papika, konservēti tomāti, turku zirņi, sīpoli, ķiploki, pētersīļi, baltmaize un eļļa cepšanai.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Sīpolu un ķiploku nomizo un smalki sakapā, pētersīļus tāpat. Tomātus sasmalcina vai sablendē.

Pannā uzkarsē olīveļļu un tajā apcep vispirms sīpolus. Kad tie ir zeltaini, pievieno pētersīļus, ķiploku, tomātus un visu pasautē vēl ~ 10 minūtes. Nedaudz pētersīļu atstāj dekorēšanai.

Noregulē garšu ar sāli un noteikti – cukuru. Ja mērce šķiet ļoti bieza, pievieno nedaudz ūdens. Kad mērce nedaudz samazinājusies apjomā, ar karoti izveido nelielas iedobītes – ligzdiņas un katrā iesit pa olai.

Pannai uzliek vāku un sautē aptuveni 5 minūtes. Pasniedz siltu ar svaigu tostētu maizi, ko ieziež ar ķiploku, un vēl nedaudz zaļumiem.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Trešdiena – kotletes ar kartupeļu biezeni

Trešdienai bērni pieprasīja klasiku – kartupeļu biezeni ar kotletēm. Lai izvairītos no salātu gatavošanas, izlīdzējos ar ašajām piedevām – svaigu rukolu un burciņām no konservējumu stenda. Ļoti patīkams atklājums bija "Rimi" privātās preču zīmes konservētie zaļie zirnīši – tikai 77 centi par 0.5 l burciņu.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Trešdienas vakariņām bija nepieciešami šādi produkti: kartupeļi, sīpols, ķiploks, rukola, konservēti zaļie zirnīši, marinēti gurķi, grieķu jogurts, vistas maltā gaļa, ola un pāris baltmaizes šķēles (kotletēm).

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Nomizo kartupeļus, liek vārīties.

Gatavo mērci, 1/2 trauciņa bezpiedevu jogurta liek bļodiņā, pierīvē ķiploku, pievieno sāli, šķipsnu cukura, šļuku olīveļļas un visu samaisa. 

Bļodā liek gaļu, pierīvē sīpolu, ķiploku, pievieno sāli, piparus olu, maizes šķēles un samīca visu viendabīgā masā. Formē kotletes, apcep pannā sakarsētā eļļā zeltainas.

Kartupeļus nokāš, atstājot katliņā nedaudz ūdens, pievieno sāli, olīveļļu, samīca viendabīgā masā, sakuļ ar mikseri, lai biezputra ir pufīga.

Liek uz šķīvjiem biezeni, kotletes un piedevas – zaļos zirnīšus, rukolu, marinētu gurķu šķēles un ķiploku mērcīti.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Ceturtdiena – frikadeļu zupa

No trešdienas vakariņām pāri palikušo ēdienu atkal brālīgi sadalījām ar vīru pusdienām. Vakariņām tapa frikadeļu zupa, jo tā mums visiem garšo. Tās pagatavošanai bija nepieciešami šādi produkti: kartupeļi, burkāni, kā arī vistas maltā gaļa, sīpols, baltmaizes šķēle un ola frikadelēm. 

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež kubiņos. 

Katlā lej eļļu, apcep burkānus, pievieno kādu lauru lapu, sāli, piparus, sakapātus pētersīļu kātus un cep vēl pāris minūtes, tad pievieno kartupeļus, pārlej visu ar verdošu ūdeni un vāra. Es šoreiz pievienoju arī sauju makaronu, kas jau bija virtuves krājumos.

Gatavo frikadeles, samīcot gaļu ar olu, sāli, pipariem un sarīvētu sīpolu. Saveļ bumbiņas, pa vienai liek iekšā katlā. Kad frikadeles uzpeld, tās ir gatavas. 

Lej šķīvjos, pārkaisa ar zaļumiem. No iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikušo grieķu jogurtu izmantoju krējuma vieta, pievienojot zupai pirms pasniegšanas.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Piektdiena – picas

Pāri palikušo frikadeļu zupu vīrs paņēma līdzi uz darbu, un arī tad vēl palika pāri gan man pusdienu reizei, gan vēl katram pa pusporcijai vakariņām. Tā kā siers un desa bija nopērkami ar 50% atlaidi, turklāt piektdienas vakaros parasti ir gana daudz laika rosīties virtuvē un gribas palutināt sevi ar ko īpaši gardu, nolēmām, ka gatavosim picas. Vakariņām bija nepieciešami šādi produkti: picas miltu maisījums, olīveļļa, paprika, desa, siers, sīpoli, picas mērce un gurķīši, kas bija palikuši pāri no trešdienas pusdienām. 

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Pagatavo picas mīklu, sekojot norādījumiem uz iepakojuma.

Sagriež papriku, marinētos gurķus un sīpolus plānos gredzenos, desu – ripiņās, sarīvē sieru.

Picas mīklu izrullē uz miltiem pārkaisītas virsmas, liek uz plāts, pārziež ar picas mērci, virsū liek desu, sīpolus, gurķīšus, visu bagātīgi pārkaisa ar sieru. Šauj picas iepriekš uz maksimālo karstumu sakarsētā krāsnī un cep, līdz tās ir gatavas.

Foto: Jolanta Roze/ TVNET GRUPA

Kopsavilkums

Neatkarīgi no tā, vai regulāri pētām veikalu bukletus, lai saplānotu maltītes, vai paļaujamies uz akcijām, ko atradīsim veikalā, ēdienkartes plānošana un iepirkšanās visai nedēļai kļūst arvien populārāka.

Šai stratēģijai ir vairāki būtiski ieguvumi – daudzveidīgākas maltītes, retāka un ģimenes budžetam draudzīgāka iepirkšanās, paredzamāki tēriņi par pārtiku un krietni mazāks atkritumos izmestās pārtikas apjoms.

Kopīga plānošana un iepirkšanās ir arī labs veids, kā iemācīt bērniem veselīga uztura pamatprincipus – tas rada lielāku iespējamību, ka nākotnē bērni paši izvēlēsies ēst veselīgāk.

Pirkt vai nepirkt preces ar pēdējās dienas termiņu ir katra paša ziņā. Iegādājoties šāda veida produktus, vajadzētu pievērst uzmanību, kas ir norādīts uz iepakojuma – “Izlietot līdz" vai “Ieteicams līdz".

“Pārtikas produkta minimālais derīguma termiņš” ir datums, līdz kuram pārtikas produkts saglabā tam raksturīgās īpašības, ja tiek pienācīgi uzglabāts. Pārtikas produkta minimālo derīguma termiņu norāda izmantojot “Ieteicams līdz”.

“Izlietot līdz” datumu lieto pārtikas produktiem, kas no mikrobioloģijas viedokļa ir īpaši ātrbojīgi un tādēļ īsā laikā var radīt draudus cilvēka veselībai, pēc “izlietot līdz” datuma pārtikas produktu uzskata par nedrošu.

Pirms gatavošanas jebkuru pārtikas produktu, pat ja tam vēl netuvojas derīguma termiņa beigas, vajadzētu novērtēt organoleptiski – pārbaudīt tā izskatu, garšu un smaržu, un, ja rodas aizdomas, ka tas varētu būt bojāts, neizmantot uzturā.

Eksperiments parāda, ka, izvēloties akcijas preces un lielveikalu privāto preču zīmju produktus, kas parasti ir lētāki par analogiem, un saprātīgi kombinējot produktus, patiešām ir iespējams ne vien krietni ietaupīt, bet arī lutināt ģimeni ar bagātīgām, daudzveidīgām maltītēm. Turklāt arī ieguvums ģimenes budžetam ir ievērojams. Ja iepriekš,

iepērkoties haotiski un bez plāna, apmeklējām veikalu gandrīz katru dienu, ik reizi šķiroties no vismaz 25-30 eiro, tad šīs nedēļas piecas vakariņas mums izmaksāja vien aptuveni 36 eiro jeb 7 eiro par vienu gruntīgu ēdienreizi,

jo nereti ēdiens pēc vakariņām palika pāri arī nākamās dienas pusdienām vai līdzņemšanai uz darbu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi".

Komentāri (19)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu