Lai ne tikai gardi, bet arī skaisti – idejas greznai salātu noformēšanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos.com, Receptes.lv lasītājs, Receptes.lv kolāža

Svētku laikā gribas ne vien pašam sapucēties, bet arī ēdienus, kas tiek celti galdā, padarīt acij tīkamākus un ietērpt svētku noskaņā, jo nav jau noslēpums, ka "ēdam arī ar acīm".

Neatkarīgi no tā, kādus salātus esi nolēmis celt galdā, to pasniegšanu tu vari padarīt vizuāli pievilcīgāku un svētkiem pieskaņotu.

Grūtāk ar noformējumu varētu veikties tad, ja gatavosi svaigos lapu salātus. Lieki nelauzot galvu, šādus salātus liec uz galda kādā greznākā bļodā vai uz skaista šķīvja.

Uz galda skatu bieži uzlabo caurspīdīgu bļodu izmantošana, kas ļauj katram pie galda sēdošajam ieskatīties, kas tad salātos paslēpies. Stikla bļodas noderēs gan svaigo lapu salātiem, gan kārtainajiem salātiem.

Foto: New Africa/shutterstock.com

Svētku simboli var kalpot kā iedvesmas avots, domājot par salātu noformēšanu. Ziemassvētku laikā neatņemama sastāvdaļa ir vainagi – uz galda liekam adventes vainagus, pie durvīm karam dekorācijas vainagu formā. Un kāpēc šo tematiku neizmantot arī ēdienu noformēšanā?

Lai piešķirtu salātiem vainaga formu, kārto tos kūkas formā ar noņemamu malu, centrā ievietojot glāzi, ap kuru "būvē salātus".

Foto: irina2511/Shutterstock.com

Salātu noformēšanu atstāj uz brīdi, kad salāti jāceļ galdā un tos jau būsi atbrīvojis gan no formas, gan glāzes.

Svaigi zaļumi kalpos kā lielisks pamats zaļā vainaga veidošanā – dilles, sasmalcināti lociņi, pētersīļi. Uz tiem vari izkārtot no siera izgrieztas pārsliņas vai eglītes. Ja negribas aizrauties ar šo simboliku, tad, piemēram, krāsainas olīvas, krāsaini mazie tomātiņi kalpos kā lielisks akcents uz izveidotā vainaga. 

Atceries, ka ēdiena dekorēšanā izmanto tikai to, ko var arī apēst. Un ideālā scenārijā – dekorāciju garša saskan ar paša ēdiena garšu. Tāpēc uz siļķu salātiem varbūt zemenes vai citus augļus likt nevajadzētu.

Foto: Aina Pitrāne/Receptes.lv

Ir kāds auglis, kas labi sader ar daudziem gaļas salātiem, un tas ir granātābols. Smalkko sēkliņu izdabūšana no mizas gan būs mazliet laikietilpīga, taču to krāsa būs  lielisks akcents, īpaši uz salātiem, kuri paši ļoti vienveidīgi un blāvi. Un der atcerēties, ka sarkanā krāsa ļoti piestāv gada izskaņas svētku laikam. 

Foto: Konstantinova Arina/Shutterstock.com

Apņēmīgākie var stingras masas salātu mēģināt ietērpt dažādu augļu veidolā. Te lieliski noderēs vārīti burkāni, vārītas bietes.

Foto: Nora Svece/Receptes.lv

Skaties receptes un augļu formas izveidošanas pamācības te:

Vēl viens lielisks veids, kā pasniegt salātus, ir individuālu porciju sagatavošana. Te talkā var ņemt speciālus salātu trauciņus. Tomēr ne visiem mājās tādi ir, un svētku laikā papildu tēriņus īsti nealkst neviens. To var saprast. Un labā ziņa tāda, ka allaž var atrast alternatīvas, piemēram, izmantojot glāzes. 

Atkarībā no salātu veida un tā, cik daudzu un dažādu ēdienu plāno pasniegt, vari izvēlēties pavisam mazas glāzītes, kurās ietilpināt vien pa kādai karotei salātu, vai arī, piemēram, sulas glāzes, kurās porcijas jau būs brangākas. 

Foto: Elza Brook/Shutterstock.com

Ja ēdāju vairāk nekā mazo salātu trauciņu vai glāžu, tad cita alternatīva ir salātus pildīt maizes groziņos, uz apgrauzdētām maizes šķēlītēm vai gardiem krekeriem. Ņem vērā, ka šī versija piemērotākā būs tiem salātiem, kurus neliek kārtās. Siera salāti, rasols, tuncis, kas sajaukts ar kādu sīpolu, gurķīti un majonēzi, arī krabju nūjiņu salāti šādā izpildījumā iederēsies super. 

Foto: Grandiflora/Shutterstock.com

Un, protams, protams, eglītes. Gan veidotas no zaļumiem, gan izgrieztas no dārzeņiem, siera vai gaļas izstrādājumiem – pa vienai vai dažādos izmēros un uz viena šķīvja vairākas – patiks gan lieliem, gan maziem, un parastā rasola bļoda kļūs svinīgāka.

Foto: Pikoso.kz/Shutterstock.com

Lai krāšņi svētki!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu