Viens no nepilniem 500 pasaulē: restorāns "Pavāru māja" saņēmis īpašu "Michelin" zvaigzni (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
"Pavāru māja" Līgatnē
"Pavāru māja" Līgatnē Foto: Publicitātes foto, Receptes.lv kolāža

Par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu saimniekošanu Michelin  2023. gada 21. novembra ceremonijā zaļo zvaigzni piešķīris vienam Latvijas restorānam – "Pavāru mājas" Līgatnē komandai ar Ēriku Dreibantu, Juri Dukaļski, Juri Semjonovu un Justīni Kalēju.

“Zaļā zvaigzne (no angļu val. - Green star) ir pasaules populārākā restorānu ceļveža “Michelin” ilgtspējības apbalvojums. To piešķir restorāniem, kuri spējuši apvienot izcilas gardēdības pieredzi ar videi un cilvēkam draudzīgas saimniekošanas pamatprincipiem, vienlaikus iedvesmojot gan gardēžus, gan pašu restorānu nozari sekot piemēram ilgtspējības virzienā. Šodien "Michelin Guide" mājas lapā atrodami 490 restorāni, kuriem piešķirta šī "Zaļā zvaigzne". Un sarakstā jaunākais restorāns pievienots tieši no Latvijas – "Pavāru māja".

Foto: Publicitātes foto

Pavāru māja ir saimnieka Ērika Dreibanta veidots restorāns, kas atrodas Līgatnē, Gaujas Nacionālajā parkā, atjaunotā bijušajā Līgatnes Dzemdību nama ēkā. Sadarbojoties ar apkārtnes zemniekiem un izzinot savvaļu, restorāna misija ir meklēt Latvijas reģionam raksturīgas garšas.

Foto: Publicitātes foto

Restorāna šefpavārs Juris Dukaļskis kopā ar komandu piedāvā 4 kārtu pusdienu un 6 kārtu vakariņu degustāciju ēdienkarti no spilgtākajām garšām. Veidojot ēdienkarti, īpašu uzmanību restorāna komanda pievērš slow food filozofijai un produktu sezonalitātei, tos pēc iespējas gatavojot no “deguna līdz astei”.

Foto: Publicitātes foto

Līdzās restorānam "Pavāru mājas" saimnieks radījis Dabas vērotāju dārzu - publiski pieejamu vietu ikvienam, kur apstāties, ieklausīties un iepazīt dabas norisi - putnu dziesmas, kukaiņu mājas, tauriņus pievilinošus ziedus un krūmus, dobes ar garšaugiem un dārzeņiem.

Saņemot balvu “Green star” Michelin balvu pasniegšanas ceremonijā, "Pavāru mājas" saimnieks

Ēriks Dreibants savā runā minēja, ka no sirds bēdājas, ka šo ļoti svarīgo nozares dienu nav piedzīvojuši Latvijas restorānu nozares pamatlicēji Mārtiņš Rītiņš un Uldis Šulte

– tomēr ārkārtīgi priecājas par iegūto apbalvojumu, jo restorānā "Pavāru māja" ilgtspējības pamatprincipi uzmanības centrā bijuši no pirmās dienas.

"Pavāru māja" Līgatnē līdz šim saņēmusi arī Zaļā sertifikāta (Lauku ceļotājs) apliecinājumu par saimniekošanas principu ievērošanu, resursu saudzēšanu, par videi un vietējai kopienai draudzīgu tūrisma piedāvājumu veidošanu. Restorāns ir arī starptautiskās kustības Slow food biedrs, kuras mērķis ir saglabāt vietējās tradīcijas, popularizēt bioloģisko lauksaimniecību un izglītot sabiedrību, un aktīvs nozares viedokļu līderis, piedaloties dažādos projektos un iedvesmojot citas ēdināšanas nozares sekot ilgtspējīgas saimniekošanas principiem savā darbā.

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu