Profesors Danilāns par bērniem un saldumiem, un alkohola iegādes vecuma palielināšanu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Anatolijs Danilāns
Anatolijs Danilāns Foto: TVNET

Profesors Anatolijs Danilāns raidījumam "4.studija" atbildēja uz diviem lielai sabiedrības daļai aktuāliem un interesējošiem jautājumiem – cik daudz bērni drīkst ēst saldumus un vai vajadzētu palielināt vecumu, no kura drīkst iegādāties alkoholu. 

Par saldumiem bērnu uzturā svētkos un ikdienā

Esam aizvadījuši Halovīnu, kuros viena no tradīcijām ir saldumu diedelēšana, kas ir bērniem liels prieks. Saldo našķu veiksmīgākajās "medībās" tiek iegūts daudz. Tuvojas arī Ziemassvētki, kuros ierasti bērni saņem ne vienu vien saldumu paciņu.

Bet cik slikti tas patiesi ir, ja bērns svētkos saēdas kārumus?

Profesors Anatolijs Danilāns nav skarbs un uzskata: ja kārojas, tad var ēst, uzsverot, ka saldumi nāk par sliktu, ja tos ēd lielos daudzumos katru dienu. 

"Ja bērniņi tur pa svētkiem kaut ko, tas nekas ļauns nav," piebilst profesors.

Otrs jautājums – alkohols un vecums.

Arī šajā jautājumā profesors ir gana pielaidīgs, norādot, ka alkohols patiesi ir inde un vajadzētu, lai tā lietošana būtu pēc iespējas vēlākā vecumā, ja cilvēkam ir vēlēšanās to patērēt.

"Ar sodīšanu cilvēkus audzināt ir slikti. Tas ir slikts audzināšanas paņēmiens... Ir vajadzīgs pierunāt, aprunāties, ka alkohols ir draņķis, ka tas nav vajadzīgs," teic Danilāns.

Profesors uzskata, ka aizliegumi nerezultēsies ar to, ka alkoholu lietos mazāk. Daudz būtiskāk ir izglītot un informēt par tā kaitīgumu, lai cilvēkiem pašiem rodas apziņa, ka viņiem tas nav nepieciešams.

"Es neticu, ka aizliegšana līdzēs, ja no 21 gada, ka visi nedzērāji paliks tad. Paliks arī dzērāji un pļēguri," teic profesors.

Vairāk skaties raidījuma sižetā:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu