Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Foto 65 000 apmeklētāju: noslēgušās trešās Mājas kafejnīcu dienas

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā 450 improvizētu kafejnīcu un vairāk nekā 65 000 apmeklētāju. Jaudīgi aizvadītas jau trešās Mājas kafejnīcu dienas.

Apmeklējot vairāk nekā 450 improvizētu kafejnīcu lauku sētās un māju pagalmos, noslēgušās trešās Mājas kafejnīcu dienas.

Šogad bijis vairāk dalībnieku nekā 2022. gadā – no 14. jūlija līdz 17. septembrim vairāk nekā 65 000 apmeklētāju

iepazina mazāk zināmas vietas, nogaršoja dažādu reģionu kulinārās pērles, izbaudīja muzikālos priekšnesumus un citas saimnieku sarūpētas aktivitātes.

Visā Latvijā darbojās 42 reģionāli galamērķi, piedāvājot apmeklēt pat vairākus desmitus kafejnīcu. Piemēram, Sēlijas apkārtnē durvis vēra pavisam 29, Tukuma reģionā – 27, bet Ventspils apkārtnē – 23 mājas kafejnīcas. Visvairāk apmeklētāju sagaidīts rančo “Ozolmājas” atvērtajā mājas kafejnīcā Balvu novadā – no 26. līdz 27. augustam tajā uzņemti 800 viesi. No 22. līdz 23. jūlijam 620 ciemiņi apmeklējuši kafejnīcu “Pie vecā meldera” Dienvidkurzemē, savukārt ar “Dvietes īsto lauku saldējumu” Dienvidlatgales reģiona kafejnīcā mielojušies 600 apmeklētāji.

Ieskaties raibajā Mājas kafejnīcu dienu norisē:

Aptaujājot kafejnīcu saimniekus, noskaidrojies, ka aptuveni trešā daļa plāno sākt vai vismaz apsver iespēju sākt uzņēmējdarbību. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava atzīst: “Šo tendenci novērojām jau iepriekš – vienu vai divas dienas darbojoties, gatavojot cienastus, apkalpojot viesus, daudzi izmēģina, kā tas ir, būt uzņēmējam viesmīlības un tūrisma sektorā. Tā ir unikāla iespēja uzzināt, vai to vispār var un vēlas, no apmeklētājiem saņemot arī idejas attīstībai.”

Iedvesmojoties no pozitīvajām atsauksmēm 2022. gadā, “Dvietes īstais lauku saldējums” kafejnīcu dienās šogad piedalījās otro reizi. Ģimenes uzņēmuma pārstāve un uztura speciāliste Elīna Petrinčika priecājas, ka šajās dienās satikti daudzi, kuri jau kādu laiku gribēja atbraukt, un nu beidzot bijis labs iemesls. “Mēs esam diezgan jauns mājražotājs un priecājāmies par sevi pastāstīt arī viesiem no Rīgas un Kurzemes. Šāda akcija ir lielisks pienesums reģionālajā uzņēmējdarbībā un tūrismā, ko mazākiem uzņēmumiem vai mājražotājiem grūti paveikt pašiem. Esam sapratuši, ka apmeklētāji meklē plašāku piedāvājumu, tāpēc esam gatavi piedalīties arī nākamgad, piedāvājot kultūras un izklaides programmu, tostarp arī iespēju iegādāties lauku labumus,” pieredzē dalās un nākotnes idejas ieskicē E. Petrinčika.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā, ka šogad akcijai pieteikto kafejnīcu bija daudz, LIAA ieteica un dažādos veidos motivēja veidot plašākus nedēļas nogales plānus, lai cilvēki varētu nesteidzīgi izbraukāt izvēlēto reģionu, apmeklēt kafejnīcu tuvumā esošos tūrisma objektus, apmesties naktsmītnēs, kuras bieži vien nodrošināja paši kafejnīcu saimnieki, piedāvājot arī atpūtu pirtī vai citus pakalpojumus. “Pēc aptaujas datiem ap 60% kafejnīcu saimnieku labprāt veidoja kompleksu piedāvājumu ar reģionālajiem uzņēmējiem, kas izpaudās informācijas sniegšanā, produktu vai dekorāciju iegādē, īpašu atlaižu piemērošanā. Tas ne tikai stiprina lokālo tūrismu, bet arī reģiona patriotismu un kopienas sajūtu, kas savukārt ir labs pamats jaunu sadarbības formu attīstībai,” secina I. Šīrava.

Mājas kafejnīcu dienu laikā veiktajā apmeklētāju aptaujā, kurā piedalījās 1466 cilvēki, 98% norādījuši, ka ir apmierināti ar apmeklēto kafejnīcu un tās piedāvājumu (pilnībā apmierināti 85%, apmierināti 13%). Turklāt 88% norādīja, ka jau plāno vai, iespējams, dosies vēlreiz apceļot reģionu, kura galamērķis bija mājas kafejnīca, ieplānojot apmeklēt arī citus tuvākos tūrisma objektus (36%).

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Akciju “Mājas kafejnīcu dienas” LIAA kopā ar Latvijas Lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs” šogad īstenoja jau trešo reizi. Ik gadu kafejnīcu skaits pieaug, apliecinot, ka pieprasījums pēc atpūtas laukos ir augsts. Mājas kafejnīcu dienās lauku saimniecību, vietējo kopienas entuziastu un uzņēmēju pagalmi, sētas un citas vietas kļuva par mājas kafejnīcām. Apmeklētājiem tā bija iespēja izzināt un baudīt vietējos ēdienus – gūt jaunu garšas pieredzi, kā arī ļauties interesantai kultūras programmai.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu