Tomātu sezona ir pilnbriedā. Tos ēdam svaigus, liekam dažādos pamatēdienos, zupās un konservējam. Bet reizi pa reizei ēdienā ne visai iederas tomātu miza, jo dažādu apstākļu ietekmē tā mēdz palikt netīkami cieta un nelabvēlīgi ietekmēt ēdiena tekstūru, tāpēc tomāti jāmizo. Kā? Pastāstīsim!
Kā visvienkāršāk atbrīvot tomātu no miziņas?
Jā, taisnība, ka tomātu miziņa jau nav nekas slikts, vienīgi reizēm dažos ēdienos tā vienkārši neiederas, jo pēc termiskas apstrādes mēdz palikt nebaudāmi cieta. Kad tomātu laiks iet uz beigām, mizas top izteikti biezākas un jūtamākas. Labi, ka ir veidi, kā no šīs smalkās miziņas atbrīvoties.
Ja tomāts ir kādu laiku mājās nostāvējies, ļoti iespējams, ka tam miziņu novilkt izdosies, arī vienkārši ņemot rokā nazītī un plēšot pa strēmelītei nost.
Tomēr, ja tomāts svaigs, miziņa būs stingra un cieši klāt tomāta mīkstajai daļai, un tad nu ir jāķeras klāt kādai pavisam iedarbīgai metodei.
Blanšēšana ir šīs metodes pamatā, bet ar to vien nebūs gana.
Ir vēl divas būtiskas darbības, kas jāveic, lai viss izdotos patiesi vienkārši, ātri.
Seši soļi, kā atbrīvot tomātus no miziņas
- Vispirms tomāti kārtīgi jānomazgā.
- Tad katra tomāta gludajā vēderiņā ar asu nazi veic X formas iegriezumu. Tam nav jābūt dziļam, tikai tā, lai pārgriezta miza.
- Liek tomātus kādā traukā, lai pietiktu vietas tos pārliet ar vārošu ūdeni.
- Ļauj tomātiem blanšēties no 30 sekundēm līdz vienai minūtei.
- Tad tomātus no karstā ūdens uzreiz pārceļ uz trauku ar iespējami aukstāku ūdeni - ideāli palīdzēs ledus gabaliņi.
- Kad tomāti atdzisuši vai ievēro, ka miziņa sākusi krokoties, ņem tos ārā no trauka un bez piepūles atbrīvo no mizas.
Lai izdodas!