Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vai ziedkāposts ar tumšiem plankumiņiem ir ēdams?

Puķkāposti jeb ziedkāposti.
Puķkāposti jeb ziedkāposti. Foto: Nadya So/Shutterstock.com

Kad dodamies uz veikalu vai tirgu un ir plāns iegādāties ziedkāpostu, noteikti meklējam to stingrāko un baltāko. No galviņām, uz kurām redzami citas krāsas plankumiņi, izvairāmies. Bet vai tie kaitīgi un puķkāposts jeb ziedkāposts nav ēdams?

Pat ja esi nopircis sniegbaltāko puķkāpostu, bet neesi to pagatavojis tūlīt pēc iegādes, dažu dienu laikā dārzenis būs noklāts ar dažādu krāsu pleķiem - no dzeltena līdz pat tumši brūniem un pelēki melniem, kas apetīti patiesi nerosina.

Kas tad ir šie pleķi un vai dārzenis joprojām ir uzturā lietojams?

Par tumšāku plankumu parādīšanās uz ziedkāpostiem atbildīga ir dārzeņa novecošana un oksidēšanās. Labā ziņa – uzturam drošs ir arī šāds, ne pilnīgi balts ziedkāposts, raksta "Huff Post".

Tik ilgi, kamēr šie tumšie pleķi nav pārņēmuši visu puķkāpostu, nav sākuši nelabi ost, kāposts nav kļuvis mīksts vai nav parādījušies kādi lieki šķidrumi, dārzeni droši vari lietot uzturā. 

Lai tā gatavošana un ēšana kļūtu tīkamāka, atliek vien tumšos plankumus nogriezt. 

Te dažas receptes iedvesmai:

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu