11 pasaulslaveni ielu ēdieni: ēdienu kritiķi iesaka labākās vietas, kur tos baudīt

TVNET
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Brostock/Shutterstock

Lai iedvesmotu tevi jau tuvākajā laikā ieplānot garšīgu ceļojumu, sadarbībā ar tūroperatora "Novatours" speciālistiem stāstīsim par eksotiskiem brīvdienu galamērķiem, kur nobaudīt pasaulslavenus ielu ēdienus. Apkopojot "Tasteatlas" ēdienu kritiķu ieteikumus, atklāsim arī pārbaudītas ēstuves, ko varēsi iekļaut savā brīvdienu maršrutā.

Bali: Sate lilit

Foto: cypopcolour/Shutterstock

Sate lilit ir iecienītākais ielu ēdiens Bali. Šo tradicionālo delikatesi parasti gatavo no maltas gaļas masas, kas tiek aplipināta ap plakaniem koka iesmiņiem. Šī ēdiena pagatavošanai visbiežāk tiek izmantota cūkgaļa, bet iesmiņus mēdz gatavot arī no citiem gaļas veidiem un dažreiz pat no zivīm. Gaļas masai parasti pievieno tradicionālās Indonēzijas garšvielas, piemēram, citronzāli, galangalu, čili un laima lapas. Iesmiņus mēdz pasniegt ar rīsiem un kādu pikantu mērci.

Kur nobaudīt: Ēdienu kritiķi iesaka tradicionālos Sate lilit nogaršot Ubudā, baliešu tradicionālās virtuves restorāniņā “Murni's Warung”.

Dominikānas Republika: Chimichurri burgers

Foto: Google/Cristina Pena/El Caco/

Dominikānas hamburgeru raksturīgākā iezīme ir plašs garšvielu klāsts, ko pievieno gaļai: oregano, ķiploki, pētersīļi un čili piparu pārslas. Šo ēdienu parasti negatavo mājās, bet pērk no ielu ēdinātājiem. Tāpat kā lielākā daļa burgeru, arī čimičuri burgers tiek pasniegts svaigi ceptā bulciņā un papildināts ar dažādām sastāvdaļām, piemēram, majonēzi, kāpostu salātiem, tomātiem, sīpoliem un īpašu mērci. Runā, ka dominikāņu čimičuri vislabāk baudīt komplektā ar glāzi auksta alus.

Kur nobaudīt: Izslavētais ēdienu kritiķis Entonijs Burdeins savā autorraidījumā “No Reservations” bija sajūsmā par par Santodomingo “Chimi Cafeteria El Caco” nobaudāmajiem čimičuri burgeriem.

Meksika: Taco

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Tako ir arī viens no iecienītākajiem ielu ēdieniem Meksikā – tas teju uz kata stūra ir nopērkams gan dienā, gan naktī. Tas tiek pasniegts gan kukurūzas, gan kviešu tortiljā. Autentiskas tako garšas iegūšanai jāizmanto mīksta kukurūzas tortilja un tās pildījumā jābūt gaļai (tā var būt liellopa, vistas vai cūkgaļa) sīpoliem un svaigai kinzai. Taču pildījumu var veidot arī pēc saviem ieskatiem – ar gaļu, dārzeņiem, sieru, salsu, zaļajiem salātiem, gvakamoli un citiem produktiem.

Kur nobaudīt: Ēdienu kritiķu ieskatā vieni no gardākajiem tako Meksikā ir nobaudāmi Kankūnas “Tacos Rigo”

Vjetnama: Banh Mi

Foto: Muk Photo/Shutterstock

"The Guardian” ēdienu kritiķi apgalvo, ka pasaulē labākās sviestmaizes ir meklējamas tieši Vjetnamas ielās. Banh mi pamatā ir apgrauzdēta bagete. Kraukšķīgais ietvars tiek piepildīts ar gaļu, marinētiem dārzeņiem, svaigiem zaļumiem un majonēzes triepienu. Kā punktiņu uz “i” vjetnamieši parasti pievieno arī pāris pilienus sojas mērces un pikantu čili mērcīti.

Kur nobaudīt: Lai nobaudītu izcili pagatavotu vjetnamiešu sviestmaizi, kritiķi iesaka taisnā ceļā doties uz Hošiminas ēstuvi “Banh Mi Huynh Hoa”.

Maurīcija: Dholl puri

Par "dholl puri” Maurīcijā dēvē ir nelielus pannā ceptus, pildītus plāceņus. Tas ir vispopulārākais ielu ēdiens šajā eksotiskajā salā. Maizītes var būt pildītas ar jebko, sākot no rougaille – sātīga un garšvielām bagāta maurīciešu tradicionālā sautējuma - līdz čatnijiem un rīsu pudiņam. Dholl puri ir arī neatņemama salinieku svētku un kāzu mielasta sastāvdaļa.

Kur nobaudīt: Iespējams, labākie Dholl puri ir nogaršojami Maurīcijas galvaspilsētas Portluisas ēstuvē “Dewa & Sons”.

Kuba: Medianoche

Foto: Maridav/Shutterstock

Medianoče ir Kubā populārs ielu ēdiens – sviestmaize, kas pildīta ar grilētu cūkgaļu, šķiņķi, Šveices sieru un kraukšķīgām marinētu gurķu ripiņām. Maize tiek gatavota no saldenas un maigas olu mīklas, kas rada patīkamu garšu kontrastu ar sātīgo pildījumu. Sviestmaizes nosaukums tulkojumā nozīmē “pusnakts”, kas atspoguļo faktu, ka kubieši šīs sviestmaizes tradicionāli bauda vēlu vēlu vakarā vai pat naktī, lielākoties pēc kārtīgas ballēšanās nakts klubos. Tiek uzskatīts, ka medianoče izgudrota Havanā ap 1900. gadu.

Kur nobaudīt: Ēdienu kritiķi uzskata, ka vienas no gardākajām medianočēm visā Kubā tiek gatavotas restorānā “Lo De Monik”, kas atrodas Havanā.

Seišelu salas: Pwason griye

Zem šī neparastā vārdu salikuma maskējas viens no populārākajiem ēdieniem Seišelu salās – grilētā zivs pikantā čili, ķiploku un ingvera marinādē. Kraukšķīgi apceptā zivs parasti tiek pasniegta ar rīsiem, saldajiem kartupeļiem un eksotisku tamarinda-tomātu čatniju.

Kur nobaudīt: Ja vēlies nosmeķēt izcili pagatavotu “Pwason griye”, atpūšoties Seišelās, dodies uz Maie salu, kur Belazarē (Baie Lazare) atrodama necila ēstuvīte “Maria's Rock Cafeteria”

Šrilanka: Kottu

Foto: Sharada Rupasinghe/Shutterstock

Kottu ir Šrilankas nacionālās virtuves ēdiens, ko iecienījuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī tūristi. Tajā apvienojas būtiski Šrilankas nacionālās virtuves elementi: roti plakanmaize, aromātiskas garšvielas, kraukšķīgi dārzeņi un sulīga gaļa.

Katru Kottu gatavo atsevišķi, cepot uz karstas pannas. Process sākas ar tādām garšvielām kā ingvers, ķiploki, pandāna lapas, karijs, čili, kardamons un kanēlis, ko brīdi apcep, lai aktivizētu aromātus. Tad pievieno burkānus, lociņus, puravus vai citus dārzeņus, kam virsū liek roti gabaliņus. Tradicionāli Kottu pārlej ar olām, ko izmanto, lai saturētu kopā sastāvdaļas. Parasti šim ēdienam pievieno arī liellopa gaļas vai vistas gaļas šķēles. Kad visi labumi ir salikti uz plakanas, skaļi čurkstošas pannas, tos kapā ar metāla nažiem, lai “saprecinātu” visas garšas. Kottu gatavošanai raksturīgā metāla džinkstoņa rada savdabīgu muzikālo pavadījumu, kas katru vakaru ieskandina Šrilankas ielas.

Kur nobaudīt: Lai nobaudītu šrilankiešu iecienīto Kottu dažādās garšu variācijās un par maciņam draudzīgu cenu, dodies uz “Kottu Labs” Kolombo. 

Maldīvija: Gulha

Foto: peacefoo/Shutterstock

Gulha ir maldīviešu tradicionālais ēdiens — fritētas, kraukšķīgas bumbiņas ar pildījumu. To mīklu gatavo no kokosriekstu miltiem un pilda ar masu, kas gatavota no kūpinātas zivs, piemēram, tunča un sīpoliem. Šo ēdienu ieteicams baudīt ar tasi karstas, saldas tējas.

Kur nobaudīt: Šīs sātīgās uzkodas parasti pārdod mazās kafejnīcās, ko dēvē par “hotaa”, bet tās ir nopērkamas arī daudzos Malīvijas veikalos.

Taizeme: Phat kaphrao

Foto: youyuenyong budsawongkod/Shutterstock

Šis tradicionālais taizemiešu ielu ēdiens tiek gatavots no maltās gaļas vai jūras veltēm, ko papildina ar baziliku un dažādām citām sastāvdaļām, piemēram, šalotes sīpoliem, ķiplokiem un čili pipariem. Ēdiens ir tiek aromatizēts ar sojas mērci, cukuru un zivju mērci, un to parasti pasniedz ar rīsiem, ceptu olu un zivju mērci. Interesanti, ka Phat kaphrao viena no populārākajām ceļotāju izvēlēm, apmeklējot Taizemi.

Kur nobaudīt: Ēdienu kritiķi kā izcilu iesaka “Phat kaphrao”, kas tiek gatavots Bangkokas ēstuvē “Raan Jay Fai”.

Tanzānija: Mshikaki

Zem mums svešā nosaukuma slēpjas šašliks tanzāniešu gaumē. Tas ir Tanzānijā un Kenijā populārs ēdiens, kas tiek gatavots, dažādu garšaugu un garšvielu maisījumā marinētu liellopa, kazas vai aitas gaļu saverot uz iesmiņiem un lēni apcepot uz karstām oglēm. Mšikaki garšo vēl labāk, ja tas tiek papildināts ar kādu tanzāniešu iecienītu mērci.

Kur nobaudīt: Mšikaki ir viens no iecienītākajiem ielu ēdieniem Zanzibārā. To pasniedz daudzos brīvdabas bāros un gatavo uz ielām. Šo ēdienu parasti bauda pēc krēslas iestāšanās, kad pārdevēji sāk kurināt savus grilus. Mšikaki tirdzniecības vietas atpazīt nebūs grūti – parasti tām apkārt kuplā skaitā pulcējas gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Kārdinošais dūmu un ceptas gaļas aromāts kņudina nāsis jau pa gabalu un kalpo kā drošs orientieris.

***

Ja vēlies nogaršot šos kārdinošos ielu ēdienus, ieplāno ceļojumu uz kādu no 12 eksotiskiem brīvdienu galamērķiem. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu