Kā pareizi saldēt ogas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Saldētas avenes.
Saldētas avenes. Foto: heorghitorosanu/Shutterstock.com

Ogas ne tikai var saldēt, bet vajag! Jo tieši tā mēs varam vasaras labumus baudīt arī ziemā, īpaši nezaudējot to garšu pēc atlaidināšanas. Tomēr ar ogu ielikšanu saldētavā nebūs gana. Ir jāņem vērā daži noteikumi.

Nekā sarežģīta saldēšanas procesā nav, tomēr der atcerēties vienu zelta likumu:

sasaldēt vajag ātri (temperatūrā, kas ir vismaz -18 ºC), bet atlaidināt lēni!

Kas nepieciešams saldēšanai?

  • Laba saldētava, kurā viens plaukts atvēlēts saldēšanas procesam;
  • Izvēlētās ogas, augļi, dārzeņi vai zaļumi;
  • Paplāte vai cepampapīrs.
  • Trauciņi ar vākiem, paredzēti saldēšanai, vai maisiņi ar zip aizdari.

Produktu sagatavošana

Saldēšanai piemēroti ir tikai svaigi produkti, kas nav nekādā veidā bojāti. Saldēšanai neizmanto arī pārgatavojušās ogas, kuru tekstūra jau sākusi mainīties.

Pēc produktu atlaidināšanas tiem jābūt gataviem ēšanai vai gatavošanai, tāpēc atceries - viss jānomazgā pirms saldēšanas.

Nomazgātās ogas, augļus, dārzeņus un zaļumus obligāti kārtīgi apžāvē. Izliec tos uz papīra vai auduma dvieļa un apbruņojies ar nelielu pacietību, jo tiem pirms saldēšanas jābūt pilnīgi sausiem, lai neveidojas ledus kristāli.

Divi saldēšanas veidi

Ja vēlies, lai viss sasalst ātri un vienmērīgi, saldē nelielās porcijās. Izberot uz paplātes vai cepampapīra vienā kārtā, ieliec, piemēram, ogas tukšajā saldētavas atvilktnē un pārber iepakojumā pēc tam, kad jau sasalušas.

Otrs veids - ja zini, ka lieka mitruma nav un izvēlētais produkts nesaspaidīsies, liec uzreiz maisiņā vai traukā un saldētavā.

Iepakojumi

Produktus labāk saldēt nelielos daudzumos, lai ērtāk izvietot saldētavā un arī atlaidinātu tieši to daudzumu, kas nepieciešams, jo atceries:

pēc atlaidināšanas atkārtoti saldēt nedrīkst.

Ja izmanto maisiņus, pirms aizvēršanas atbrīvo tos no liekā gaisa. Maigākas tekstūras ogām, piemēram, avenēm, labāk izvēlēties kastītes, jo maisiņos tās var sākt drupt, ja virsū uzliksi kādu citu saldēto produktu iepakojumu.

Noteikti uz katra iepakojuma uzraksti arī datumu, kad to esi ievietojis saldētavā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu