Pasaules Veselības organizācija brīdina par iecienītu mākslīgo saldinātāju, kas, iespējams, ir kancerogēns

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: 5PH/Shutterstock

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojumu populārais mākslīgais saldinātājs, ko izmanto tūkstošiem produktu visā pasaulē, tostarp dzērienā "Diet Coke", saldējumā un košļājamā gumijā, ir pasludināts kā iespējami kancerogēns, ziņo medijs "Guardian".

Starptautiskā vēža izpētes aģentūra (IARC), PVO vēža izpētes nodaļa, ir veikusi aspartāma drošības pārskatu un 14. jūlijā publicēs sagatavoto ziņojumu.

Tā gatavojas atzīt saldinātāju kā "iespējams, kancerogēnu cilvēkiem", 29. jūnijā ziņoja  "Reuters". Tas nozīmētu, ka ir pierādījumi, kas saista aspartāmu ar vēzi, taču tie ir ierobežoti.

IARC divas nopietnākas kategorijas, ar ko atzīmē atzinumus, ir: "iespējams, kancerogēns cilvēkiem" un "kancerogēns cilvēkiem".

Šis apgalvojums, visticamāk, netiks sagaidīts ar lielu pretimnākšanu. IARC jau ir saskārusies ar kritiku par trauksmes celšanu par vielām un situācijām, kuras plaši izplatītas un no kurām grūti izvairīties.

Iepriekš tā savā, iespējams, vēzi izraisošo vielu kategorijā iekļāva strādāšanu nakts stundās un sarkanās gaļas patēriņu. Arī mobilo tālruņu lietošana iepriekš atzīta kā iespējams vēža risks.

IARC drošības pārskats tika veikts, lai novērtētu, vai aspartāms ir vai nav potenciāls apdraudējums, pamatojoties uz visiem publicētajiem pierādījumiem. Tā "Guardian" pastāstīja persona, kas ir pazīstama ar šo lietu. Taču pārskatā nav ņemts vērā, cik daudz produkta cilvēks var droši patērēt bez apdraudējuma riska.

"IARC ir novērtējis aspartāma iespējamo kancerogēno iedarbību (bīstamības identifikācija)," IARC pārstāvis apstiprināja "Guardian".

Aspartāms ir plaši izmantots kopš astoņdesmitajiem gadiem kā ikdienas saldinātājs un iekļauts tādos produktos kā diētiskie gāzētie dzērieni, košļājamā gumija, brokastu pārslas un klepus sīrupi.

To visā pasaulē ir atļāvuši lietot regulatori, kas ir pārskatījuši visus pieejamos pierādījumus. Lielākie pārtikas un dzērienu ražotāji gadu desmitiem ir aizstāvējuši aspartāma izmantošanu.

Pārtikas rūpniecība ceturtdien pauda nopietnas bažas par gaidāmo ziņojumu.

"IARC nav pārtikas drošības organizācija ," sacīja Starptautiskās saldinātāju asociācijas ģenerālsekretāre Frānsisa Hanta-Vuda.

"Aspartāms ir viena no visvairāk pētītajām sastāvdaļām vēsturē, un vairāk nekā 90 pārtikas izpētes aģentūras visā pasaulē ir paziņojušas, ka tas ir nekaitīgs, tostarp Eiropas Pārtikas drošības pārbaudes iestāde, kas ir veikusi līdz šim visaptverošāko aspartāma drošības novērtējumu."

Starptautiskās dzērienu asociāciju padomes izpilddirektore Keita Loatmena ierosināja, ka šāds solis "varētu nevajadzīgi maldināt patērētājus, lai viņi patērē vairāk cukura, nevis izvēlētos drošas alternatīvas, kurās ir mazāk vai vispār nav cukura".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu