Gardēžu paradīze — Turcija: 17 kulta ēdieni, kas jānobauda ceļojumā (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Elena Eryomenko/Shutterstock

Turcija, kas slavena ar saviem kūrortiem, pludmalēm un silto jūru, ir lielisks atvaļinājuma galamērķis. Vēl viens liels pluss šīs valsts kontā ir nacionālā virtuve. Tai tipiska ir bagātīga un pikanta garša, kas tīkama arī latviešu garšas kārpiņām, jo nav ugunīgi asa. Ēdiens šajā valstī ir sātīgs, pārsteidzoši garšīgs un ļoti daudzveidīgs.

Tradicionāli turku ēdienkartē dominē aitas un jēra gaļa, arī jūras veltes, liellopa un vistas gaļa, bet cūkgaļa gan Turcijā ir retums - tas izskaidrojams ar faktu, ka vairums iedzīvotāju ir musulmaņi. Izplatītākais gatavošanas veids ir cepšana un grilēšana, tomēr turku ēdienkarte nepavisam neaprobežojas tikai ar grilētu gaļu vien, veģetāriešus priecēs fakts, ka turki ēdienos izmanto arī daudz dārzeņu un garšaugu. Un, kur nu bez izlavētajiem turku saldumiem!

Uzkodas, salāti, grilēta gaļa, neparastas zupas, kārdinoši deserti – tas viss ir nogaršošanas vērts. Lai iedvesmotu tevi iepazīt Turcijas bagātīgo kulināro mantojumu, sadarbībā ar "Novatours" pastāstīsim par 17 ēdieniem, ko vajadzētu nogaršot ikvienam gardēdim.

Döner kebab

Kebabs dažādās tā variācijās, neapšaubāmi, ir viens no slavenākajiem un populārākajiem turku ēdieniem, kas iemantojis pasaules slavu. Zināmākais no tiem ir Döner kebab, kas daudzās valstīs kļuvis par vienu no populārākajiem ātrās ēdināšanas nišas kulta ēdieniem.

Doner kebaba veiksmes stāsta pamatā ir marinēta gaļa, kas, savērta uz vertikāla, rotējoša iesma, tiek grilēta, un tad ar asu nazi sagriezta plānās šķēlēs. Tad gaļas šķēles liek plakanmaizē (lahmacun vai pide) un pasniedz ar dārzeņiem un jogurta mērci vai tomātu mērci.

Lahmacun

Šo plakano un kraukšķīgo turku maizīti tradicionāli pārklāj ar malto gaļu, sīpolu-tomātu maisījumu, citrona sulu un cep ķieģeļu krāsnī, līdz tā kļūst kraukšķīga.

Ērtākai notiesāšanai to var satīt, pārlocīt uz pusēm vai plēst pa daļām. Šis ir lēts un uz katra ielas stūra pieejams ēdiens, kas ir ideāls kā vieglas pusdienas vai našķis.

Künefe

Kunefe vai kunafa ir viens no turku iecienītākajiem desertiem. To visbiežāk gatavo kā kūku, pēc tam sagriežot gabaliņos, bet reizēm veido arī kā mazākas kūciņas, kas pildītas ar dažādiem pildījumiem.

Tradicionāli šo desertu gatavo no siera, kas ir vietējais mocarellas analogs, sviesta un cukura sīrupa. Zinātāji teic, ka šis kārums garšo tik lieliski, ka, dodoties uz Turciju, ir vērts doties uz valsts dienvidiem, kur mīt izslavēti turku kunefe gatavošanas meistari.

Balık Ekmek

Šis ir viens no populārākajiem turku virtuves ielu ēdieniem, ko noteikti ir vērts nogaršot. Tā pamatā ir cepta vai grilēta zivs fileja, ko pasniedz kopā ar dažādiem dārzeņiem, visu liekot maizē.

Šo īpašo turku zivju sviestmaizi vislabāk baudīt, atrodoties pie ūdens - laiskojoties pludmalē vai iegriežoties kādā no krastā pietauvotajiem peldošajiem zivju restorāniņiem.

Menemen

Šīs ir tradicionālās turku brokastis, kas sastāv no sautētos dārzeņos cepta olu kulteņa. To ēd vienkārši ar karoti vai liek uz klāt pasniegtas siltas maizītes.

Tepsi kebabi

Šis neparastais kebabs tiek gatavots no maltās gaļas, kam pievienotas garšvielas un smalki sagriezti sīpoli, tikai pagatavošanas veids ir atšķirīgs - tas tiek cepts cepeškrāsnī uz lielas plāts.

Antakijā šo kebabu var dabūt pie miesniekiem, kuri gaļu tam sasmalcina ar īpašu nazi, sauktu "zırh".

Mantı

Manti - vārīti vai cepti nelieli liellopa vai jēra gaļas pelmenīši, ir tradicionāls turku ēdiens, kas no mums ierastajiem pelmeņiem atšķiras gan garšas, gan tekstūras ziņā.

Mantus pasniedz ar jogurtu, kausētu sviestu un tomātu mērci, un tiem tiek pievienotas arī dažādas garšvielas.

Börek

Šiem turku pikantās mīklas izstrādājumiem ir daudz un dažādu variantu, taču tie pārsvarā tiek pildīti ar sasmalcinātu gaļu, kartupeļiem vai sieru un spinātiem.

Bureks var būt sarullēts, kā pufīga smalkmaizīte vai kārtains kā lazanja. To pasniedz brokastīs, pusdienās, vakariņās vai kā uzkodu. Lai vai kā, bureks vienmēr ir bezgala gards.

Köfte

Šīs kotletītes turku gaumē tiek gatavotas no maltas liellopa gaļas, jēra gaļa vai abu gaļu maisījuma, to papildinot ar rīvmaizi, sīpoliem, ķiplokiem un turku garšvielām. Pēc tam no masas veido apaļas vai garenas kotletītes un cep uz grila, plīts vai cepeškrāsnī.

Baklava

Baklava jeb pahlava ir slavenākais tradicionālais turku deserts, kas ir zināms un iecienīts visā pasaulē. Baklavas pirmsākumi meklējami Bizantijas impērijā. Osmaņu impērijas laikos recepte tika uzlabota, un tieši šī versija ir pamatā mūsdienu turku baklavas receptūrai.

Leģendārais konditorejas izstrādājums tiek gatavots, pildot plānas filo mīklas kārtas ar sasmalcinātiem riekstiem, piemēram, pistācijām, mandelēm vai lazdu riekstiem un saldinot ar sīrupu vai medu. Ja vēlies nobaudīt autentisku garšu, tad tiek uzskatīts, ka labākā baklava Turcijā ir meklējama Gaziantepā, kur ir simtiem gadu senas baklavas gatavošanas tradīcijas.

Pide

Nereti saukta par "turku picu", pide ir laivveidīga plakanmaize. To nereti pasniedz pārklātu ar malto gaļu vai spinātiem un sieru.

İskender kebap

Šis sātīgais un gardais turku ēdiens sastāv no sagrieztas donerkebaba gaļas, kas tiek likta virs lēzenā šķīvī izkārotiem pitas maizes gabaliņiem un bagātīgi pārlieta ar karstu tomātu mērci, kausētu aitas piena sviestu un pārslacīta ar jogurtu.

Dolma/sarma

Ja kādreiz par dolmu vai sarmu dēvēja pildītas vīnogu lapas, tad mūsdienās tas attiecas uz visiem pildītajiem dārzeņiem. Pildīti vīnogu lapu tīstoklīši Turcijā ir ļoti populāri, bet tikpat izplatīta ir arī pildīta paprika, baklažāni un cukīni.

Lokum

Turcijas lukums ir viens no vecākajiem zināmajiem saldajiem kārdinājumiem konditorejas pasaulē. Šis kārums ir dažādām leģendām apvīts – viena no tām vēsta, ka 14. gadsimtā kāds drosmīgs jaunietis izpirka savu mīļoto, kura tika sagūstīta un nogādāta karaliskajā pilī, iekārdinot ļauno ķēniņu ar neticami garšīgu delikatesi – lukumu.

Lukuma gatavošanas process sākas ar to, ka uzvāra ūdeni ar cukuru un citronskābi. Lai maisījumu iebiezinātu, tam pievieno iepriekš aukstā ūdenī iejauktu kukurūzas cieti. Tad lukumam pievieno aromatizētājus - to klāsts sniedzas no rožu, zemeņu un mandarīnu garšas līdz banānu, bergamotes un pistāciju garšai. Dažreiz tiek pievienotas arī krāsvielas, šokolāde vai grauzdēti rieksti. Kad aromatizētāji pilnībā iemaisīti, masu salej lielās metāla plātēs un atstāj sastingt. Atdziestot maisījums iegūst savu galīgo želejveida konsistenci. Galaproduktu sagriež nelielos četrkantainos gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru vai smalkām kokosriekstu skaidiņām.

Vislabāk lukumu baudīt cik vien iespējams svaigi gatavotu – tirgū vai saldumu veikalā nopērkot sveramā veidā, jo iepakojumā nopērkamajiem mēdz būt pārāk maz pildījuma un par daudz cukura, kas tos padara pārlieku sausus.

İmam Bayıldı

Šī ir ļoti garda, sātīga un daudzveidīga pildītu baklažānu uzkoda. Baklažāni var būt pildīti ar rīsiem, bulguru, malto gaļu vai dārzeņiem. Tos apziež ar eļļu vai sviestu un cep krāsnī vai sautē uz plīts.

Çoban salatası

Çoban salatası jeb choban salatsi salāti ir turku un azerbaidžāņu virtuvei raksturīgi salāti. Tie sastāv no smalki sagrieztiem tomātiem, gurķiem, zaļajiem pipariem, sīpoliem un kapātiem pētersīļiem un pirms pasniegšanas tiek pārslacīti ar mērci, ko gatavo, sakuļot citronu sulu ar olīveļļu un sāli. Vienkārši, svaigi un ļoti gardi!

Ayran

Kas attiecas uz dzērieniem, jāņem vērā, ka islāms aizliedz alkohola lietošanu, taču daudzi lielpilsētu turki ir eiropeiska dzīvesstila piekritēji un šo likumu tik strikti neievēro. Turcijā populārs ir alus, vīns un raki - tīrs vīnogu brendijs ar anīsa piedevu, kas, atšķaidīts ar ūdeni, iekrāsojas pienbalts.

Populārākais no bezalkaholiskajiem dzērieniem ir tēja, ko turki dzer arī brokastīs, kamēr izslavētā turku kafija paliek otrajā plānā.

Esot Turcijā noteikti jānogaršo airāns – tas tiek gatavots no jogurta, kas sajaukts ar avota ūdeni. Tas ir viegli sālīts un pēc garšas atgādina paniņas. Īpaši izcili putots airāns garšos kopā ar kādu no daudzajiem turku kebabiem.

*** Protams, gardo turku ēdienu saraksts ir daudz plašāks, tādēļ labāk šīs valsts tradicionālo virtuvi iepazīt, dodoties ceļojumā un pašam nobaudot visus gardumus. Viens no labākajiem sākumiem Turcijas apmeklējumiem ir kūrorts Antālija, kur atradīsi gan izcilu viesnīcu izvēli, gan plašu ēdienu piedāvājumu. "Novatours" uz Antāliju lido līdz oktobra beigām, pat līdz piecām reizēm nedēļā (izdevīgus piedāvājumus meklē šeit).

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu