Atklātajās platībās audzētās zemenes parādīsies pārdošanā tuvāko nedēļu laikā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Dārza zemenes.
Dārza zemenes. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī dažas zemnieku saimniecības sākušas iepriecināt ar vietējo zemeņu ražu, ogas ir augušas siltumnīcās. Pirmās atklātos laukos audzētās zemenes parādīsies pārdošanā tuvāko nedēļu laikā, aģentūrai LETA pastāstīja zemeņu audzētāji.

Piemājas saimniecības un zemeņu audzētavas "Dainas" īpašniece Dina Jansone aģentūrai stāstīja, ka tuneļos audzētās zemenes tiek tirgotas jau no maija vidus, savukārt uz lauka audzētās zemenes tirdzniecībā varētu nonākt jau nākamnedēļ.

Viņa stāstīja, ka, salīdzinot ar pērno gadu, pašizmaksa nav palielinājusies, tostarp minerālmēsli pat ir mazliet lētāki nekā pērn.

Vienīgais, kas patlaban var ietekmēt zemeņu pašizmaksu, ir elektrības cenas, jo lauki ir sausi un tos katru dienu nepieciešams laistīt.

Jansone stāstīja, ka laika apstākļi tuneļos audzētās zemenes būtisku neietekmēja un, lai gan atklātajos laukos daļa zemeņu nosala, raža būs.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka lauksaimniekam jārēķinās, ka atklātajos laukos zemenes var karstumā izkalst, aukstumā nosalt vai mitrumā sapūt. Lai gan zemeņu audzēšana tuneļos prasa būtiskus ieguldījumus, Jansone atzinīgi vērtē tuneļu sniegtās priekšrocības.

Dārza zemenes.
Dārza zemenes. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jansone arī stāstīja, ka zemeņu lasītājus nolīgt nav problēmu, ir arī strādnieki, kas strādājuši kopš pašiem pirmsākumiem, un saimniecība nevēlas no tiem šķirties.

Arī cilvēku pieprasījumu pēc produkcijas Jansone uzskatīja par pietiekamu, jo ir daļa cilvēku, kuri ir gatavi maksāt lielāku cenu par tuneļos audzētajām zemenēm, salīdzinājumā ar zemenēm, kas tiek audzētas uz lauka un pārdošanā nonāk vēlāk.

Tikmēr Siguldas novada Mālpils pagasta SIA "Mālpils ZemeNes" pārstāvis Andris Apsītis norādīja, ka saimniecība pirmās zemenes, kas audzētas uz lauka, piedāvās jūnija vidū.

Arī viņš minēja, ka agrās zemeņu šķirnes maija sākumā cieta no sala. Apmēram 50% ziedu agrajām šķirnēm apsala, bet vēlākām šķirnēm sals nav traucējis un raža būs.

Vērtējot patreizējo situāciju un sausumu, viņš uzsvēra, ka katram zemeņu audzētājam jārēķinās, ka sausuma laikā ogas ir jālaista.

Vienlaikus arī Apsītis skaidroja, ka minerālmēsli un stādi ir saglabājušies pērnā gada cenu līmenī, bet uzsvēra, ka

zemeņu cenu noteiks tirgus situācija un importēto ogu īpatsvars, nevis ražas apjoms.

Tāpat viņš norādīja, ka ar katru gadu grūtāk ir atrast ogu lasītājus, tāpēc šogad saimniecība intensīvāk piedāvā iespēju pircējiem pašiem lasīt ogas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu