10 izplatītākās kļūdas, kāpēc biezpiena plācenīši neizdodas, kā iecerēts

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Biezpiena plācenīši
Biezpiena plācenīši Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com

Kā brokastis vai deserts - biezpiena plācenīši ir cieņā daudzās ģimenēs. Pasniegti ar krējumu vai kādu ievārījumu - tās jau ir detaļas, jo ēdiena zvaigzne ir apaļais biezpiena gardums. Taču, lai arī it kā vienkārši pagatavojam ēdiens, ir viegli kļūdīties un garda plācenīša vietā iegūt bezformīgu, bezgaršīgu biezpiena veidojumu. Kam jāpievērš uzmanība, lai biezpiena plācenīši neliptu pie pannas, saglabātu formu un būtu gardi. 

Pats gatavošanas process būtībā arī nav sarežģīts, ja tiek ievērotas vairākas nianses. Tad arī galarezultāts izdosies tāds kā iecerēts - glītas formas un brīnišķīgas garšas. Bet, ja šīs detaļas nav zināmas, tad ir liels risks, ka šie plācenīši, nonākot uz pannas, izjuks, vai arī ārpuse sadegs un iekšpusē tie būs jēli. 

Savukārt, ja netiks ievērots sastāvdaļu balanss, to tekstūra var būt cieta, sausa vai nebaudāmi gumijota. 

Secinājums vienkāršs: nepievēršot uzmanību dažām būtiskām detaļām, var nākties izmest visus izceptos plācenīšus un palikt tukšu vēderu. 

Pirmā kļūda: tu nepievērs uzmanību biezpiena kvalitātei

Tā kā biezpiena plācenīšu nosaukums jau pasaka priekšā, ka galvenā sastāvdaļa ir biezpiens, bet pārējās sastāvdaļas, kā milti, cukurs, olas, ir otrā plāna aktieri, galvenā sastāvdaļa ir jāizvēlas ar īpašu atbildību. 

Atkarībā no tā, cik svaigs un gards būs šis skābpiena produkts, mainīsies arī galarezultāta kvalitāte. Tā, piemēram, ja nopērk skābākas garšas biezpienu, vajadzēs pievienot vairāk cukura, un tas noteikti ietekmēs plācenīša konsistenci.

Otrā kļūda: vai ievēroji, kādā krāsā ir biezpiens?

Biezpienam jābūt baltam. Ja tam ir pelēcīgs vai dzeltenīgs tonis, tad nozīmē, ka tā sastāvā ir gana liels daudzums augu tauku un tas vairs nav īsti dabīgs. Izmantojot šādu biezpienu, plāceņi neizdosies gaisīgi un saplaks cepšanas laikā.

Trešā kļūda: netiek pievērsta uzmanība tauku saturam

Te viss ir vienkārši, ideālais biezpiens plāceņiem ir ar 9% tauku - ne vairāk, ne mazāk. Ja iegādāsies biezpienu ar samazinātu tauku saturu, struktūra būs vaļīga, plāceņi izjuks. Runājot par treknāku biezpienu, arī ir kāda nianse - šādiem plāceņiem jāpievieno vairāk miltu, tie savukārt padarīs tekstūru gumijotu.

Ceturtā kļūda: tu nesadali salipušos gabalus

Lai iejauktu mīklu, biezpiena masai jābūt irdenai un viendabīgai, tikai tādā gadījumā plāceņi izdosies maigi un gaisīgi. Vieglākais veids ir visu masu kārtīgi sairdināt ar dakšiņu, ideālā variantā - izberzt caur sietu. 

Piektā kļūda: pārāk daudz olu

Plācenīši var neizdoties arī tad, ja mīklai pievienosi pārāk daudz olu. Uz puskilogramu biezpiena pietiks ar vienu vistas olu. Ir svarīgi apzināties, ka ola ne tikai sasaista visu masu, bet piešķir tai arī mitrumu. Tāpēc, ja pievienosi pārāk daudz olu, mīkla būs šķidra, tev neizdosies izveidot labu formu un plāceņi izjuks.  Ja šādu mīklu mēģināsi padarīt mazāk šķidru, pievienojot miltus, tas atkal sabojās rezultātu - biezpiens nebūs īsti jūtams un tekstūra jau atkal - gumijota.

Sestā kļūda: netiek kontrolēts cukura daudzums

Tas varētu daudziem būt pārsteigums, bet, jā, arī cukurs ir tā sastāvdaļa, kas mīklai liek kļūt šķidrākai. Kāpēc? Mīklu maisot, cukurs sāk kust un pārvēršas sīrupā, tāpēc aizrauties nevar. 

Ja vēlies, lai biezpiena plāceņi ir saldais deserts, mīklai cukuru pievieno nedaudz, bet pasniedz ar saldām piedevām, piemēram, ievārījumu vai medu.

Septītā kļūda: neatbilstoša izmēra izvēle

Ja izveidosi plācenīti pārāk biezu, izcepsies tikai tā ārējās maliņas, bet vidū būs jēla mīkla. Šādus plāceņus būs grūti arī uz pannas apgriezt. Svarīgi arī uz pannas tos nenovietot vienu otram cieši blakus, bet gan nedaudz atstatus, jo karstumā tie nedaudz izplešas un var salipt ar blakus esošajiem. 

Astotā kļūda: izmanto acumēru daudzuma noteikšanai

Lai visi plācenīši garšotu vienādi, izceptos vienādi, ir svarīgi, lai tie būtu vienāda izmēra, un ar aci to būs grūti noteikt. Izmanto karoti, lai katru plāceni veidotu no vienāda apjoma mīklas.

Devītā kļūda: aizraušanās ar miltiem

Mīklas gatavošanas procesā būtiska loma ir miltiem. 100 gramiem biezpiena noteikti nevajadzētu pievienot vairāk kā 30 gramus miltu. Tātad uz puskilogramu biezpiena nepieciešamas aptuveni 4 ēdamkarotes miltu. Jau zināms, kāpēc tā, - ja būs pārāk daudz, būs nepatīkama tekstūra, ja pārāk maz - tie izjuks.

Desmitā kļūda: nav pietiekami karsta panna

Pirms ķeries pie plāceņu cepšanas, ir būtiski kārtīgi sakarsēt pannu ar taukvielām. Ja mīklu uzliksi uz vēsākas pannas vai tajā būs pārāk daudz eļļas, plāceņiem neizveidosies kraukšķīgā garoziņa un tie izjuks. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu