Tiramisu ir leģendārs, klasisks itāļu deserts, kas klasiski gatavots no kafijā iemērktiem īpašiem cepumiem, kas pārklāti ar bagātīgu maskarpones krēmu un pārbērti ar kakao. Kādas šī gardā deserta gatavotāju tipiskākās kļūdas liedz sasniegt izcilu rezultātu?
Piecas izplatītas kļūdas, gatavojot iecienīto desertu - tiramisu
Tiramisu ir viens no populārākajiem itāļu desertiem, piemērots gan ikdienas baudīšanai, gan greznām svētku reizēm un izraisa atkarību. Pamatreceptē tiek izmantoti savoiardi cepumi, kas mērcēti kafijā, olu un maskarpones krēms, kā arī kakao. Taču ir daudz variāciju, un katram šefpavāram ir sava recepte un savs īpašais gatavošanas noslēpums.
Lai gan recepte visiem tīri labi zināma, kļūdīties nav nemaz tik grūti: pārāk šķidrs krēms, sausi vai pretēji - pārmērcēti cepumi, nepareiza konsistence, par saldu vai nepietiekami salds - variantu, kur nošaut greizi, netrūkt.
Lūk, kā novērst neveiksmes, lai nav jāizjūt vilšanās, ēdot sliktu tiramisu.
Pirmā kļūda: šķidrs krēms
Krēmam ko izmanto starp cepumu kārtām, ir jābūt biezam. Viena no krēma receptēm ir šāda: 500 g maskarpones, 6 olu dzeltenumi un 120 grami cukura ir sastāvdaļu attiecība, kuru der iegaumēt.
Vispirms sakuļ dzeltenumus ar cukuru, Tad pievieno maskarponi. Lai krēms sanāk gaisīgāks, olas kul ar mikseri.
Klasiskā itāļu recepte paredz iecilāt arī saputotus olu baltumus, pievienojot tikpat, cik dzeltenumus.
Cita opcija olu baltumu vietā ir pievienot putukrējumu.
Otrā kļūda: pārāk salds
Nav sliktāka deserta par pārsaldinātu.
Nepārcenties ar cukuru. Uz "dāmu pirkstiņiem" arī ir cukurs, tāpēc noteikti neliec vēl cukuru klāt pie kafijas. Arī krēmam jāatrod ideālais salduma balanss, kas, protams, katram ir individuāls, tāpēc nogaršo!
Trešā kļūda: nepareizi cepumi
Ko tik nemēdz izmantot savoiardi vietā...
Vieni smilšu cepumus, citi krekerus, kāds vēl citu versiju izdomā. Var, kāpēc gan ne, bet ja gribi baudīt tiramisu, tad tikai un vienīgi kvalitatīvi savoiardi jeb "dāmu pirkstiņi"!
Ceturtā kļūda: izšķīduši cepumi
Laba tiramisu garša ir atkarīga no saldā krēma un rūgtas kafijas garšas balansa. Tieši tāpēc cepumi kafijā ir tikai jāapmērcē, nevis jānoslīcina.
Kvalitatīvu kafiju ielej plakanā šķīvīti, atdzesē un tad pavisam īsu brīdi tajā iemērc katru cepumu.
Piektā kļūda: siera nomaiņa
Tiramisu nav diētisks deserts. Ar to vai nu ir jāsamierinās, vai jāizvēlas cits deserts.
Ja gribi desertā maskarponi nomainīt uz rikotu, Filadelfijas sieru vai kādu citu krēmsieru, tad rezultātā iegūsi jebko citu, tikai ne klasisku tiramisu.
Vēl būtiski
Pēc pagatavošanas vismaz stundu nostādini desertu ledusskapī, lai krēms sastingst un garšas savienojas;
Pārkaisīšanai izmanto tikai rūgto kakao un dari to īsi pirms pasniegšanas, lai tas neizmirkst.
Lai izdodas!