Pakāpeniski salāti ieguva arvien lielāku popularitāti, un pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tos piedāvāja jau visur kā tipisku nacionālās ēdienkartes sastāvdaļu. Kā aperitīvs vai arī patstāvīgs ēdiens, savienojumā ar klasisko rakiju vai alu, oriģinālais garšu salikums ātri palīdzēja salātiem kļūt par visiecienītāko ēdienu Bulgārijā.
Banica
Banica ir neparasts kārtainās mīklas pīrāgs, kas visbiežāk tiek pildīts ar sautētiem kāpostiem, sieru vai jēra gaļu. Garš mīklas veltnis ar pildījumu tiek ieritināts apaļā formā un cepts, līdz garoziņa ir kārdinoši zeltaina.
Banica tiek griezta šķēlēs un pasniegta gan kā pamatēdiens, gan kā karsta uzkoda kopā ar salātiem, gaļu vai ceptiem dārzeņiem. Šo bulgāru tradicionālo pīrāgu var nogaršot daudzās Bulgārijas maiznīcās, kafejnīcās un nacionālās virtuves restorānos.
Тarators
Šī ir bulgāru versija par aukstās zupas tēmu. Taratora pamatā ir vietējā ražojuma jogurts, kam pievieno svaigus gurķus, dilles, drupinātus valriekstus un ķiplokus. Interesanti, ka bulgāru jogurts ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē. Tādu godu tas ir iemantojis, pateicoties unikālajām Lactobacillus bulgaricus baktērijām, kas sastopamas tikai šīs valsts teritorijā.
Karstā laikā zupa tiek atvēsināta, pievienojot tai ledus drumslas. Šis vasarīgi vieglais ēdiens parasti tiek pasniegts pirms pamatēdiena vai vienlaikus ar to. Dažviet viasas taratora sastāvdaļas tiek sablendētas un to servē glāzē kā veldzējošu sāļo kokteili.