Garšīgā Bulgārija: 10 ēdieni, kas jānobauda ceļojumā

TVNET
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock

Bulgārija, kas slavena ar savām zelta smilšu pludmalēm un silto jūru, ir lielisks atvaļinājuma galamērķis, jo izmaksas līdzīga līmeņa servisam būs salīdzinoši zemākas nekā atpūtai citos Eiropas pludmales kūrortos. Turklāt arī lidojums uz Bulgāriju ir salīdzinoši īss - tikai 2 stundas, tādēļ ceļā jāpavada mazāk laika, kas īpaši svarīgi ir ģimenēm ar maziem bērniem. Vēl viens liels pluss šīs valsts kontā ir bulgāru nacionālā virtuve, kas daudzējādā ziņā atgādina Vidusjūras virtuvi. Ēdiens šajā valstī ir sātīgs, vienkāršs un lēts, taču pārsteidzoši garšīgs.

Salāti, uzkodas, gaļa, sautējumi, neparastas zupas – viss ir nogaršošanas vērts. Lai iedvesmotu tevi iepazīt Bulgārijas bagātīgo kulināro mantojumu, sadarbībā ar "Novatours" pastāstīsim par 10 ēdieniem, ko Sofijā, Varnā vai Burgasā vajadzētu nogaršot ikvienam atpūtniekam.

Šopu salāti

”Šopska salata” ir vieni no pirmajiem vārdiem bulgāriski, ko iemācās katrs atpūtnieks. Šis ēdiens neapšaubāmi ir viens no mūsdienu bulgāru nacionālās virtuves simboliem. Taču izrādās, ka tradicionālie salāti būtībā nav nemaz tik tradicionāli. Šopi ir etniska grupa, kas apdzīvo valsts rietumu daļu un rajonu ap galvaspilsētu Sofiju, bet ar garšīgā ēdiena izgudrošanu tiem nav nekā kopīga.

Pirmo reizi “šopu salāti” minēti recepšu krājumā, ko 1960. gadā izdevusi Tirdzniecības ministrija sociālistiskā tūrisma giganta „Balkanturist” vajadzībām, un tās sastādītāji ir vesels autoru kolektīvs. Šodien nav zināms pavārs, kas ar domu par šopu tautas tērpu baltajām aitādas cepurēm pirmo reizi pārkaisīja dārzeņu salātus ar sasmalcinātu aitu sieru.Tomāti, zaļa paprika un rīvētais aitu siers ir ēdiena zīmols. Tādā veidā salāti iegūst nacionālā karoga krāsas – balts, zaļš un sarkans

Pakāpeniski salāti ieguva arvien lielāku popularitāti, un pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tos piedāvāja jau visur kā tipisku nacionālās ēdienkartes sastāvdaļu. Kā aperitīvs vai arī patstāvīgs ēdiens, savienojumā ar klasisko rakiju vai alu, oriģinālais garšu salikums ātri palīdzēja salātiem kļūt par visiecienītāko ēdienu Bulgārijā.

Banica

Banica ir neparasts kārtainās mīklas pīrāgs, kas visbiežāk tiek pildīts ar sautētiem kāpostiem, sieru vai jēra gaļu. Garš mīklas veltnis ar pildījumu tiek ieritināts apaļā formā un cepts, līdz garoziņa ir kārdinoši zeltaina.

Banica tiek griezta šķēlēs un pasniegta gan kā pamatēdiens, gan kā karsta uzkoda kopā ar salātiem, gaļu vai ceptiem dārzeņiem. Šo bulgāru tradicionālo pīrāgu var nogaršot daudzās Bulgārijas maiznīcās, kafejnīcās un nacionālās virtuves restorānos.

Тarators

Šī ir bulgāru versija par aukstās zupas tēmu. Taratora pamatā ir vietējā ražojuma jogurts, kam pievieno svaigus gurķus, dilles, drupinātus valriekstus un ķiplokus. Interesanti, ka bulgāru jogurts ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē. Tādu godu tas ir iemantojis, pateicoties unikālajām Lactobacillus bulgaricus baktērijām, kas sastopamas tikai šīs valsts teritorijā.

Karstā laikā zupa tiek atvēsināta, pievienojot tai ledus drumslas. Šis vasarīgi vieglais ēdiens parasti tiek pasniegts pirms pamatēdiena vai vienlaikus ar to. Dažviet viasas taratora sastāvdaļas tiek sablendētas un to servē glāzē kā veldzējošu sāļo kokteili.

Kapama

Foto: BearFotos/Shutterstock

Kapama ir ļoti sātīgs sautējums, kas ir tradicionāls bulgāru Jaunā gada mielasta ēdiens. To gatavo no vairāku veidu gaļas, pievienojot arī mājās gatavotas desas. Sautējumu nereti papildina arī bulgāru vīnogu lapu vai kāpostu tīteņi ar rīsu un gaļas pildījumu. Visus labumus pamīšus ar skābētiem kāpostiem vairākās kārtās liek lielā māla traukā un sautē vairākas stundas.

Musaka

Sendienās bulgāru musaka tika gatavota no gaļas, kartupeļiem un olām, bet mūsdienās šis ēdiens tiek gatavots ļoti dažādās versijās. Pēc gatavošanas principa šis ēdiens līdzinās lazanjai. Sātīgās musakas pamatā ir malta jēra gaļa, un kartupeļu vai baklažānu šķēles, ar ko bulgāri aizstāj lazanjas plāksnes. Visas sastāvdaļas kārtām tiek liktas veidnē, katru kārtu devīgi pārlejot ar krējuma vai tomātu mērci. Gatavošanas beigās musaka tiek devīgi pārbērta ar rīvētu sieru un cepta, līdz siers ir izkusis un apetītlīgi zeltains.

Bob čorba

Tā ir pikanta, sātīga tomātu zupa, ko tradicionāli papildina ar pupiņām vai citiem pākšaugiem. Zupai pievieno arī viena vai vairāku veidu gaļu – šādi tā kļūst bieza, tumīga un pēc konsistences atgādina gulašzupu.

Bulgārijā populāra ir arī veģetārā pupiņu čorbas recepte – šajā versijā papildus pākšaugiem zupā tiek likti dažādi dārzeņi: tomāti, paprika, sīpoli, baklažāni un kartupeļi.

Sarmi

Sarmi – tā bulgāri dēvē tīteņus. “Vasaras” sarmi (lozovi sarmi) ir vīnogu lapas, kas pildītas ar malto gaļu un rīsiem un ir ļoti līdzīgas kaukāziešu dolmai. “Ziemas” sarmi (zelevi sarmi) tiek gatavoti no skābētu kāpostu lapām un atgādina mums labi zināmos kāpostu tīteņus. Šo ēdienu pasniedz ar mērci, kuras pamatā ir bulgāru jogurts.

Gjuvečs

Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko parasti pasniedz ar rūgušpienu. Interesanti, ka šo sautējumu gatavo “gjuvečā” - īpašā māla traukā, ko Bulgārijā tradicionāli dāvina jaunlaulātajiem kāzu dienā.

Sautējuma sastāvā parasti ir gaļa, sēnes, paprika, sīpoli un tomāti. Dažreiz tiek pievienoti arī baklažāni, cukīni, burkāni un pākšu pupiņas. Gatavošanas beigās gjuveču pārber ar rīvētu aitas sieru.

Caca

Caca ir Bulgārijas piejūras reģioniem raksturīgs ielu ēdiens – nelielas zivtiņas: brētliņas, moiva, anšovi u.c., kas tiek panētas miltos vai rīvmaizē un tad fritētas eļļā, līdz ir zeltainas un kraukšķīgas.

Foto: Anna Ewa Bieniek/Shutterstock

Šis ēdiens no vienkāršas bulgāru zvejnieku maltītes mūsdienās kļuvis par modernu uzkodu. Tagad to pārdod ne tikai uz ielas, bet arī pie krodziņos, bāros un pat zivju restorānos.

Bulgāru siers un desa

Bulgārijā ir izslavēta ar saviem prasmīgajiem siera meistariem. Sirene jeb bulgāru brinza tiek gatavota no govs, aitas un kazas piena dažādās proporcijās. Šāda siera tauku saturs ir 40-50%. Sirene ir pieejama daudzos veidos, sākot no mīksta siera, kas smērējama uz maizes, līdz drupanām sieram, kas paredzēts salātiem.

Lukanka ir bulgāru tradicionālā desa. Ta atgādina salami, kas papildināta ar garšvielām un zaļumiem. Daudzos reģionos ir savas lukankas desu receptes, vairākas no kurām ir patentētas ar Eiropas Savienības kvalitātes zīmi “Garantēta tradicionāla īpatnība”

***

Protams, gardo bulgāru ēdienu saraksts ir daudz plašāks, tādēļ labāk šīs valsts tradicionālo virtuvi iepazīt, dodoties ceļojumā un pašam nobaudot visus gardumus. 

Viens no labākajiem sākumiem Bulgārijas apmeklējumiem ir kūrortpilsēta Burgasa, kur atradīsi gan izcilu viesnīcu izvēli, gan plašu ēdienu piedāvājumu. Novatours uz Bulgāriju ceļo no jūnija līdz septembrim, trīs reizes nedēļā (izdevīgus piedāvājumus meklē šeit). 

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu