Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc nevajag apliet kafiju ar tikko uzvārītu ūdeni? (3)

Kafijas pagatavošana. Ilustratīvs attēls.
Kafijas pagatavošana. Ilustratīvs attēls. Foto: Boontoom Sae-Kor/Shutterstock.com

Neatkarīgi no tā, vai esi iecienījis maltu pupiņu kafiju vai šķīstošo kafiju, ja negribi sabojāt tās garšu, nevajag to apliet ar vārošu ūdeni.

Pat parastam ūdenim vai drīzāk tā temperatūrai ir milzīga loma, lai tava kafija garšotu labi.

Kafiju nav ieteicams apliet ar verdošu ūdeni (100 grādi), jo tad dzēriens var zaudēt savu īsto garšu un aromātu.

Lietpratēji norāda, ka

optimālā ūdens temperatūra kafijas pagatavošanai ir 90-95 grādi.

Protams, vairumam no mums tējkannās nav iestrādātu termometru, bet tas nozīmē, ka pēc ūdens uzvārīšanās tam jāļauj dažas minūtes padzist.

Ko verdošs ūdens nodara atšķirīgiem kafiju veidiem, skaidro "News.glavred".

Ja ikdienā dzer šķīstošo kafiju, tad ir vērts ņemt vērā, ka tajā ir mākslīgie komponenti. Pārāk karsts ūdens var izcelt to garšu un smaržu, kas bieži vien nav īpaši patīkama. Piemēram, kafija var kļūt izteikti rūgta vai iegūt skābu garšu.

Savukārt maltu pupiņu kafiju nevajag apliet ar verdošu ūdeni, jo tad netiks atklāta tās garša un aromāts. Karstais ūdens it kā "apdedzina" kafijas graudus, un patiesas baudas vietā tikai rūgtums. Tomēr arī pārāk vēss ūdens nebūs labs, jo tad kafija neievilksies un garša būs pliekana - neizteiksmīga.

Tātad - pat rīta skrējienā, lai kafijas baudīšana izdevusies, ūdeni uzvārām un ļaujam tam dažas minūtes atdzist, pirms lejam krūzītē. Pa to laiku noteikti atradīsies kādi citi ikdienas rituāli, ko paveikt. 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu