Sausais jeb janvāris bez alkohola: 5 vērtīgi ieteikumi, lai izdotos

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: pixmeeup/Shutterstock.com

Janvāris ne vien tiek uzskatīts par mēnesi, kurā ieturēt vegānas maltītes, bet arī par sauso mēnesi jeb mēnesi bez alkohola.

Iemesli, kāpēc cilvēki mēdz piekrist mēnesi dzīvot citādāk, ir dažādi - kādam tas ir izaicinājums kopā ar draugiem, cits patiesi satraucas par savu alkohola patēriņu un grib savā ikdienā ko mainīt.

Portāls "CNN" ir apkopojis ieteikumus, kas var palīdzēt janvārī, un kas zina - varbūt ne tikai, bez alkohola.

1. Apzinies savus iemeslus

Tas palīdz skaidri noteikt savu mērķi, lai tas kļūtu par ieradumu, sacīja Veikmena, Hārvardas Medicīnas skolas medicīnas asociētā profesore.

"Mūsu veiktais pētījums par mērķu izvirzīšanu saka, ka mērķi, visticamāk, tiks sasniegti, ja tie jums kā indivīdam patiešām ir svarīgi, nevis abstrakti, piemēram, "man vajadzētu pārtraukt dzert, jo dzeršana ir kaitīga"," komentē profesore.

"Es ļoti vēlos pārtraukt iedzeršanu, jo zinu, ka tad, kad dzeru daudz, es nākamajā rītā nevaru piecelties un nenododos fiziskām aktivitātēm. Tas ir ļoti konkrēts iemesls, ko transformēt mērķī," sacīja Veikmena.

Papildu motivāciju var radīt veselības ieguvumi, ko var gūt, samazinot vai atceļot alkohola lietošanu pavisam, saka eksperte.

2. Uzstādi "SMART" mērķus

Esi pret sevi atklāts, sāc ar reālās situācijas apzināšanos un sper labāk mazākus pirmos solīšus, bet uz priekšu, nevis uzstādi nesasniedzamo un jūties divtik slikti.

Konkrēts un precīzs (Specific): nospraud sasniedzamu mērķi, piemēram, samazināt iedzeršanu līdz trīs dienām nedēļā. Mērķi pakāpeniski paplašini.

Izmērāms (Measurable): veic aprēķinus - cik dzērienus tu izlaidīsi, cik būs kopējais tilpums?

Sasniedzams (Achievable): parūpējies, lai šajā mēnesī izvairies no pasākumiem, kuros alkohols būs neatņemama daļa, - mērķtiecīgi izvairies no kārdinājumiem

Atrodi būtiskāko (Relevant): kā alkohola nelietošana palīdzēs manai dzīvei un veselībai?

Ierobežo laikā (Time based): uzstādi savu mērķu izpildei termiņu. Pēc tam droši to pagarinot vai pamainot mērķi, kuram piešķir jaunu termiņu.

3. Dalies savā mērķī ar citiem

Eksperti saka, ka dažu draugu vai ģimenes locekļu informēšana par savu mērķi var palīdzēt to sasniegt. Dažiem cilvēkiem var būt noderīgi paziņot par savu plānu sociālajos medijos un aicināt citus pievienoties un ziņot par savu progresu.

"Tieši tur, manuprāt, ir aizsācies "sausais janvāris"," sacīja Veikmena. "Ja jūs publiski paziņojat, ka gatavojaties kaut ko darīt, jūs, visticamāk, to tiešām izdarīsiet, nevis tad, ja neviens nezinās."

4. Iepazīsti mokteiļu* pasauli

*Mokteilis ir bezalkoholisks kokteilis.

Alkohola lietošana bieži ir saistīta ar dažādiem socializēšanās pasākumiem vai izklaidēm. Tas var likt jūsu smadzenēm uztvert alkoholu kā ko pozitīvu. Tomēr ar šo mānīgo sajūtu var cīnīties, aizstājot izvēlēto alkoholisko dzērienu ar kādu tikpat svinīgu, garšīgu, bet bezalkoholisku.

"Dažiem cilvēkiem tas var būt vienkārši gāzēts ūdens, bet citiem tas patiesībā ir kokteilis vai kāda veida (bezalkoholiskais) dzēriens, kas šķiet jautrs un svinīgs," sacīja Veikmena.

Viena dzēriena apzināta aizstāšana ar citu var palīdzēt maldināt savas smadzenes un ilgtermiņā no kārdinājuma izvairīties pavisam.

Mūsdienās turklāt ir virkne bezalkoholisku dzērienu, kuri tiek ražoti, lai pēc iespējas garšas ziņā līdzinātos alkoholiskajām versijām, kas ļauj baudīt garšu, bet reizē nenoreibt un pasaudzēt savu veselību.

5. Seko savam progresam, mērķim un sajūtām

Pat ja tu galu galā neizslēdz alkoholu pavisam no savas ikdienas, savu emociju, veselības stāvokļa uzraudzīšana un salīdzināšana ar reizēm, kad alkoholu patērē un kad to nedari, var būt ļoti vērtīga un ja ne šodien, tad pēc laika var likt gūt secinājumus un pieņemt jaunus lēmumus, izaicinājumus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu