Griķu cenas šokē iedzīvotājus. Uzņēmumi skaidro, kāpēc šādas cenuzīmes (10)

CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: NataliSel/Shutterstock.com

Kā krīze, tā griķi izceļas. Covid-19 pandēmijas sākumā tos teju bija neiespējami veikalu plauktos atrast, bet tagad... To netrūkst, bet cenas nudien iespaidīgas!

Kad sākās pirmā mājsēde kovida pandēmijas dēļ, griķi kļuva par vienu no populārākajiem produktiem, ko bija goda lieta iepirkt vairumā. Atceraties? Griķi taču kļuva gandrīz par deficītu!

Arī šobrīd griķi liek par sevi runāt. Tie vairs nav deficīts, bet… Griķi par 7,59 eiro kilogramā? Nudien iespaidīgi!

Ko saka pircēji un komentētāji

Sociālajos tīklos, kā vienmēr, komentāri par šo ekskluzīvo produktu birst cits par citu asprātīgāki. Ir svēti sašutušie: "Vai viņi kristīti ir? Volni kaut kādi… nu no kurienes tādas cenas var sazīmēt? Labi, ka manās mājās griķi nav cieņā, 1kg pusgadā!"

Kāds iesmej par uzlīmi ar devīzi "Labākai dzīvei" pie produkta cenas: "Verī labāka!" Kāds piebilst: "Ja tev ir labākā dzīve, tad šī cena der."

Atskan jautājums: "Un kurš tagad smejas par 2020. gada panikas griķu pircējiem?"

Kāds cits piebilst: "Žēl, ka nebiju tas dalbajobs, kas sapirka rezerves pandēmijas laikā." Bet kādam citam "pandēmijas griķi" mājās vēl palikuši, un dzimst doma "uzvārīt" griķus vārda pārnestā nozīmē. "Man saglabājusies nemaz ne tik veca paka pirkta par divīti. Te jau var bizness sanākt!"

Kāds komentārs ir skarbs: "Pilnīgi bezjēdzīgs ēdiens par šādu cenu. Var mierīgi nopirkt gaļas gabalu un dabūt daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu. Nepirktu pat par puscenu." Kāds jautā: "Kurš vispār ēd griķus?” Ir arī atbilde: katru dienu, bet daži citi tviterbiedri domā – jāēd karbonāde, sanāks lētāk.

Kāds secina: "Agrāk svētku ēdiens bija rasols, tagad uz svētkiem vārīsim griķus!"

Ko saka tautieši ārzemēs 

Sociālo tīklu lietotāji dalās ar svešzemju veikalos redzēto.

Šī paciņa savukārt pirkta Norvēģijā, cena eiro sanāk 7,50 eiro kilogramā. Salīdzinot Latvijas un Norvēģijas algas, tāds nieks vien ir. 

Griķu krīzes nav, tomēr...

Taisnības labad jāsaka: nav jau spiesta lieta pirkt visdārgākos griķus. To norāda arī daži sociālo tīklu lietotāji savos "griķu komentāros". Kāds raksta: "Risinājums: ieejam veikalā, pieejam pie plauktiem, paskatāmies vienu plauktu zemāk un tadam! Tie paši griķi, tikai citā kastītē un citā cenā!"

Tādas īstas griķu krīzes, protams, nav. Tajā pašā "Rimi" internetveikalā, kur "Valdo" griķu supercena sagādājusi ne vienu vien prieka mirkli kā vienmēr radošajiem komentētājiem, tiešām ir iespējams nopirkt griķus arī par 2,79 eiro kilogramā, 2,49 eiro kilogramā, 2,47 kilogramā. Pieejami arī dārgāki griķi – par 5,49 eiro kilogramā, 5,99 eiro kilogramā, 6,50 eiro kilogramā.

Uztura speciālisti attiecībā uz tādiem produktiem kā griķi parasti ir vienisprātis: lētāki vai dārgāki, griķi paliek griķi. Taču griķu cenas tiešām spēj pārsteigt: cik dažādi var lēkāt vienu un to pašu griķu cena dažādos veikalos! Un cik dažāda var būt griķu cena kopumā. 

Ko saka ražotājs

SIA "Voldemārs" tirdzniecības vadītājs Oskars Miķelsons skaidro: "Griķu cena var mainīties atkarībā no griķu lieluma, no diametra, no piemaisījumiem, kā arī no tā, no kurienes tie nāk. Tie var būt gan no Lietuvas, gan no Kazahstānas, gan no Polijas, gan citurienes."

Lielākā daļa SIA "Voldemārs" griķu iepirkuma ir no Lietuvas, daļa nāk no Kazahstānas, stāsta Oskars Miķelsons. Tālākā griķu apstrāde un pakošana notiek Latvijā.

"Mēs par savu griķu kvalitāti atbildam. Bet veikalos ir arī tādi griķi, kur cauri maisiņam var redzēt, ka tiem ir klāt daudz piemaisījumu," norāda Miķelsons. Viņš iesaka dažādu firmu ražotās pakas atvērt un salīdzināt griķus, visticamāk, ka atšķirība būšot redzama tajā, cik daudz iepakojumā būs šķelto griķu un dažādu piemaisījumu.

Uzņēmuma komercdaļa par griķu cenu un sadarbības nosacījumiem ar "Rimi Latvia" runā izvairīgi, piebilstot vien to, ka uzcenojums ir katra veikalu tīkla darīšana un ka ar sadarbību viņi ir apmierināti. Par cilvēku neizpratni augstās griķu cenas jautājumā viņi ir informēti un piebilst, ka jautājums tiek risināts.

Ko saka tirgotājs 

"Rimi Latvia" komentārs: 

"Pasaulē lielākās griķu audzētājas un eksportētājvalstis ir Krievija, Ukraina un Ķīna, attiecīgi, saistībā ar ģeopolitiskajiem notikumiem fasētāji pārstājuši izmantot Krievijas izcelsmes griķus, savukārt graudi no Ukrainas ir pieejami ļoti ierobežotos un neregulāros apjomos. Šobrīd Baltijas tirgū Krievijas un Ukrainas izcelsmes griķus aizvieto Lietuvas un Kazahstānas izcelsmes griķi.

Rimi privātās preču zīmes griķus mēs pērkam pa tiešo no ražotāja, kas pats griķus gan apstrādā, gan iepako, kamēr citu zīmolu griķu ražotāji pārsvarā tikai graudus fasē. Tiešā sadarbība ar ražotājiem, stabils apjoms un ilgtermiņa līgumi atļauj mazumtirgotājiem iepirkt un piedāvāt pircējiem savas privātās preču zīmes produktus par konkurētspējīgām cenām."

Intervijā aģentūrai LETA SIA "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais saka: "Inflāciju, protams, mēs jūtam. Cenu pieaugums atšķiras atkarībā no piegādātāja un no pieprasījuma. Vidējais patēriņa cenu līmenis augustā bija par 25,7% augstāks nekā gada sākumā. Mēs runājam ar piegādātājiem par cenām, un, protams, ir jūtams, ka visiem ir grūtāk. Visvairāk cenas ir pieaugušas tieši svaigajai pārtikai, piemēram, piena produktiem, vistas gaļai, arī graudu pārstrādes produktiem. Tie ir ikdienas produkti, tāpēc arī pircēji to, visticamāk, izjūt izteiktāk."

Jautājumā par cenu celšanos turpmāk Turlais saka: "Tas atšķiras dažādām preču kategorijām. Ir kategorijas, kurām cenas nav mainījušās, piemēram, bērnu apģērbam, sezonas dārzeņiem. Savukārt, jo energoietilpīgāka ir ražošana, jo grūtāk ir prognozēt turpmāko situāciju un grūtāk teikt, ka cenas vairs necels. Viss atkarīgs no elektrības un gāzes pieejamības, kā arī cenu izmaiņām."

Komentāri (10)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu