Zibakcija un Pasaules olu dienas svinības Doma laukumā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Lumi Studio/Shutterstock.com

Lai pievērstu uzmanību olām kā vērtīgam uztura produktam, kas ik dienu cilvēkam dod spēku, aicinām Latvijas iedzīvotājus uz kopīgu aktivitāti - zibakciju Doma laukumā 14.oktobrī plkst. 11.00, veidojot kopīgu "Olas ir spēks!" atpazīšanas zīmi un ziedojot projektam "Paēdušai Latvijai", informē Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

Pasākuma mērķis ir parādīt spēku vairākās dimensijās - uzturvielas, kas ir olās, sniedz cilvēka ķermenim veselību un spēku, savukārt sabiedrība, kopīgi un vienoti rīkojoties, ar savu spēku spēj palīdzēt citiem.

"Šajā dienā rīkojam īpašu zibakciju, kurā aicinām iesaistīties dalībniekus, proti, kopīgi veidosim kustības "Olas ir spēks!" atpazīšanas zīmi aptuveni 100 m2 platībā. Uzsverot olu nozīmi ikdienas uzturā, par katru atnākušo zibakcijas dalībnieku Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas biedri ziedos olas projektam "Paēdušai Latvijai". Kopā mērķis ziedot 4500 olas!" skaidro Ērliha.

Pasaules olu diena tika pirmo reizi atzīmēta Vīnē 1996.gadā, kad tika nolemts svinēt olas spēku katra gada oktobra otrajā piektdienā. Kopš tā laika olu cienītāji visā pasaulē ir izdomājuši jaunus radošus veidus, kā godināt šo cilvēkiem tik ļoti nepieciešamo pārtikas produktu.

"Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām uzturvielām cilvēka organismā. Ir būtiski turpināt izglītot sabiedrību par sabalansēta uztura nozīmi un tā ietekmi uz veselību ilgtermiņā. Tādēļ arī pievēršam uzmanību šim produktam ar dažādām aktivitātēm Pasaules olu dienā Doma laukumā un ne tikai," piebilst Ērliha.

Katrs zibakcijas dalībnieks saņems olu iepakojumu un vēl citus pārsteigumus. Visiem kopā būs iespēja piedalīties unikālā pasākumā, parādīt kopējo spēku un palīdzēt mazturīgajām ģimenēm un senioriem.

Reģistrēšanās dalībai ŠEIT

Pasākumā norisināsies arī citas aktivitātes.

Turpat uz vietas būs "Olas ir spēks!" pavāru busiņš, kurā bez maksas varēs nogaršot dažādus olu ēdienus.

Uz pasākumu aicināts ikviens sabiedrības loceklis, olu mīlis, sportists vai veselīga uztura piekritējs.

Turklāt "Olas ir spēks!" pavāru busiņš viesosies pie Jaunās Teikas birojiem no plkst. 8.00 līdz plkst.9.30, kā arī Mūkusalas biroju kompleksa teritorijā no plkst. 15.00 līdz plkst.17.00 Tāpat svinības turpināsies arī 15.oktobrī - Iecavā, kur 11.30 - 12.30 Iecavas stadionā būs iespēja gan nobaudīt olu ēdienus, gan piedalīties kopējā aktivitātē - kustības logo atveidē.

Kas vērtīgs olās?

Ola ir izcili daudzpusīgs proteīna avots, kas satur 13 dažādas būtiskas uzturvielas vienā garšīgā, pieņemamā veidolā. Olas vispusīgais labums sniedz daudz dažādu priekšrocību cilvēkiem jebkurā vecumā un dzīves posmā visā pasaulē. Kā, piemēram, smadzeņu darbības uzlabošana, fiziskā spēka attīstīšana, bērna augšanas veicināšana - ola var visu!

Olas lietošanai uzturā ir vairāki ieguvumi veselībai. Ola ir viens no visvairāk barojošajiem pārtikas produktiem uz planētas, viena liela ola nodrošina 13 nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, un 6 g augstas kvalitātes olbaltumvielu jeb proteīnu.

Daudzas no olās atrodamajām uzturvielām parasti tiek patērētas nepietiekami, taču tās ir nepieciešamas kā daļa no veselīga uztura, lai izvairītos no nopietnām veselības problēmām. To uzturvielu lieliskā biopieejamība jeb uzsūkšanās organismā (94% vārītām olām) nozīmē, ka olas spēj tieši uzlabot cilvēku veselību visā pasaulē, veicinot labāku dzīvi visiem.

Augstais uzturvielu blīvums ļauj tām atbalstīt ķermeņa dabisko imūnsistēmu, veicināt fizisko augšanu un palīdzēt bērna smadzeņu attīstībai.

Kā arī pastāv ieguvums mūsu planētai. Olas ir zemas ietekmes olbaltumvielu avots, un tām ir vismazākā ietekme uz vidi no kopējiem dzīvnieku olbaltumvielu avotiem, un tās ir salīdzināmas ar dažiem augu izcelsmes pārtikas produktiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu