Mārtiņa Rītiņa unikālā pavārgrāmatu kolekcija atradusi jaunas mājas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Privātais arhīvs

“Šodien ir tik ļoti īpaša diena, pie mums Brantu muižā ir nonākusi Mārtiņa Rītiņa pavārgrāmatu kolekcija,” savā “Facebook” laika joslā raksta Brantu muižas apsviedīgā saimniece Ilze Briede, kura saņēmusi ļoti vērtīgu dāvinājumu no leģendārā šefpavāra ģimenes.

Ilze Briede TVNET atklāj, ka kļuvusi par Mārtiņa Rītiņa mūža laikā savākto pavārgrāmatu mantinieci, pateicoties ilgi lolotam sapnim. “Man ir sapnis Brantu muižā izveidot latvisku saimnieču skolu, līdzīgu leģendārajai Kaucmindei, tādēļ jau daudzus gadus vācu pavārgrāmatas un citus materiālus - gan par Kaucmindi, gan par latviešu ēdieniem, pētu un popularizēju latviešu mājas un ēdienu kultūras vēsturi.”

Nu Brantu muižā varēs apskatīt arī Mārtiņa Rītiņa mūža laikā savāktās pavārgrāmatas. “Grāmatu ir ļoti daudz - vēl nevaru pateikt, cik tieši. Tās būs publiski apskatāmas, tāpēc jau tas ir nonākušas pie manis - lai būtu pieejamas iedvesmai sabiedrībai, kā arī  atbalstītu sapni par saimnieču skolu,” teic Ilze, piebilstot, ka caur grāmatām tiks turēts dzīvā atmiņā Mārtiņa Rītiņa nozīmīgais devums Latvijas ēdiena kultūrā. “Viņš pavēra mūsu skatu uz pasaules ēdiena kultūru un modes tendencēm. Paliks atmiņā arī Mārtiņa īpašie teicieni. Tagad Brantu muižas pagrabā vienmēr būs nēģu un lašu muciņa!”

Īpaši pateicīga Ilze ir Aivai Kaneponei, jo tieši “Ievas” žurnāliste Mārtiņa Rītiņa brāļiem izstāstījusi par Ilzes ieceri. “Paldies par ticību un atbalstu manam sapnim par saimnieču skolu, par šo vērtību nepieciešamību sabiedrībai. Paldies Aivai par ieteikumu brāļiem Rītiņiem. Un paldies Andrejam Rītiņam un Jānim Rītiņam par uzticēšanos!”

Vaicāta par to, kā gribētāji var palīdzēt realizēt sapni par saimnieču skolu,

Ilze teic, ka īpaši priecātos par pierakstiem, konspektiem vai stāstiem, kas, iespējams, kaut kur vēl saglabājušies no Kaucmindes skolas laikiem.

"Esam priecīgi arī par pavārgrāmatām, traukiem un austām segām. Šobrīd ļoti aktuāli ir grāmatu skapji, kur topošo bibliotēku izvietot. Noderētu arī kāds sekreters, krēsli un dīvāniņš, bet ne padomju laiku sekcijas - kaut kas ar īpašu auru. Varbūt tiešām kādam kaut kur mētājas šķietami nevajadzīgi krāmi, kas saimnieču skolai būtu zelta vērtē."

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu