Nereti gadās, ka, pāris dienas izlaižot ierasto dārza vai siltumnīcas apgaitu, gurķi ir sabrieduši līdz krietnu kabaču apmēriem. Pārbaudītu veidu, kā izmantot pāraugušus gurķus, iesaka pieredzējusi konservētāja Kristīne Maka.
Kā izmantot pāraugušus gurķus: recepte no konservēšanas lietpratējas
“Ja garšo soļanka, pāraugušos gurķus var rīvēt un ieskābēt, saliekot burkās pamīšus ar mazajiem gurķīšiem,” teic Kristīne. Viņas gurķu skābēšanas recepte ir īpaša ar to, ka netiek izmantots ne grams ūdens. “Kā saka - vesela burka ar “dzīvu” materiālu.”
Darbu gaita
Vispirms burkā kārto garšvielas: mārrutka sakni, ķiplokus, lauru lapas, melnos graudu piparus un pusi no paredzētā sāls daudzuma.
Uz 1l burku jāliek 1 ĒK sāls. Skābējot gurķus 3 l burkā, būs nepieciešamas 3 ĒK sāls, ko sadala 2 daļās – pa 1.5 ĒK.
Tad liek kārtu rīvētu pāraugušo gurķu, virs tiem liek veselus mazos gurķīšus, tad atkal rīvētos. “"Bakājam" tā, lai rīvētie gurķi piepilda katru burkas šķirbiņu,” norāda Kristīne.
Kādai no kārtām pa vidu liek dilles ar visiem čemuriem – tās nesmalcina, lai lietojot būtu ērtāk izņemt.
Pēdējo liek rīvēto gurķu kārtu, ko pārber ar atlikušo pusi sāls. Pa virsu liek mārrutka lapu un nes burkas uz pagrabu. Pēc dažām dienām pārbauda burkas. Ja gurķi ir sadzērušies suliņu, pielej vēl rīvētu gurķu sulu.
“Ziemā mazos gurķīšus ēdam veselus, rīvētos liekam zupā – soļankā, harčo vai azū sautējumā,” saka Kristīne.
Veseli ēduši!